Ande Själ Kropp

VIDEO – HÄR

Gud skapade inte människan att vara en robot utan att hon har möjlighet att välja och hennes själ är oerhört värdefull inför Gud. Där blir människan en personlighet och där kan hon förändras till det bättre eller till det sämre. Människan är skapat till Herren så allt som inte dras till honom är faktiskt på väg bort från honom.

Kol 1:13 Han har frälst oss från mörkrets välde (Exousia) och fört oss in i (Genom Tron) sin älskade Sons rike. 14 I honom är vi friköpta och har fått förlåtelse för våra synder. 15 Han är den osynlige Gudens avbild, förstfödd före allt skapat. 16 Ty i honom skapades allt i himlen och på jorden, det synliga och det osynliga, tronfurstar och herradömen, makter och väldigheter. Allt är skapat genom honom och till honom. 

1/ På väg ut = Tankesätt handling (Världen-Mörker-Död)
2/ Omvändelse och Tro (Evangelium om Jesus Kristus)
3/ På väg in = Tankesätt handling (I Kristus – Ljuset – Liv)

1 Tess 5:23 Må fridens Gud själv helga er helt och fullt, och må er ande, själ och kropp bevaras hela, så att ni är utan fläck vid vår Herre Jesu Kristi ankomst. 24 Trofast är han som har kallat er, han skall också utföra sitt verk. 

“Detta ord indikerar starkt att människan består av tre delar: ande, själ och kropp. Anden som vår innersta del är det inre organet, så att vi kan ha gemenskap med Gud (Denna förmåga att uppleva Gud kommer genom Tron på Evangeliet)

Joh 3:3 Jesus svarade: “Amen, amen säger jag dig: Den som inte blir född på nytt kan inte se (Uppleva Gud i anden) Guds rike.” (Kan ej uppleva omvändelse och tro) 5 Jesus svarade: “Amen, amen säger jag dig: Den som inte blir född av vatten och Ande (Uppleva Gud i anden och uppleva omvändelse och tro) kan inte komma in i Guds rike. (Tankesätt handling) 6 Det som är fött av köttet är kött (Fiendeskap på väg ut) och det som är fött av Anden är ande. (Överens på väg in) 7 Var inte förvånad över att jag sade att ni måste födas på nytt. (Inspireras ovanifrån i vår ande för att tro och vända om)

1Tess 1:9 Själva berättar de om hur vi blev mottagna av er och hur ni omvände er till Gud, bort från avgudarna, för att tjäna den levande och sanne Guden 10 och vänta på hans Son från himlen, honom som Gud har uppväckt från de döda, Jesus, som har frälst oss från den kommande vredesdomen. 

1 Kor 12:1 Bröder, jag vill inte att ni skall vara okunniga i fråga om de andliga tingen. 2Ni vet att när ni var hedningar, drogs ni oemotståndligt till de stumma avgudarna. 

Mörkret har alltså makt över själen och drar människan till avgudarna och bakom alla avgudarna står demonerna. Vi skulle kunna kalla summan av dessa avgudar för Världen. Djävulen försökte alltså fresta Jesus att gå över på mörkrets sida. Det är här den andliga striden ligger som EF 6 beskriver mot demonerna som råder i mörkret och som försöker dra oss till sina avgudar.

Själen är vårt eget jag och där sitter vår personlighet och vår identitet som kan formas antingen från Världen eller också från Gud (Genom Anden i vår ande)

Rom 12:1 Så förmanar jag nu er, bröder, vid Guds barmhärtighet, att frambära era kroppar som ett levande och heligt offer som behagar Gud er andliga gudstjänst. 2 Och anpassa er inte efter den här världen, utan låt er förvandlas genom sinnets förnyelse, så att ni kan pröva vad som är Guds vilja, det som är gott och fullkomligt och som behagar honom. 

Kan vi förstå att vi alltid är på väg någonstans och att det är vår själ som bestämmer vart kroppens fötter vill vandra. Om jag är på väg bort från Gud är det min själ som påverkas så att kroppens fötter lyder mitt sinne (Öga) Om jag är på väg in emot Gud är det min ande som påverkas av Guds Ande som berör mitt hjärtas öga (Sinne)

Vår själ uppfattar saker inom det psykologiska området det är själen som bestämmer vilka vi är. Med vår själ tänker vi och där formas vi, resonerar, överväger, minns och undrar. Själen kan uppleva känslor som lycka, kärlek, sorg, ilska, lättnad och medkänsla. Med vår själ kan vi lösa problem och fatta våra beslut och bestämma oss för att röra oss i en bestämd riktning.

Kroppen är en lydig slav under den Herre som är Kung över människans själ antingen Jaget eller Jesus Kristus. Det är därför bibeln ofta beskriver fötter som människans kropps vandring på en väg. (Tankesätt + Handling) Det är därför bibeln säger att vi måste förlora vår själ för hans skull om vi skall frälsa vår själ. (Matt 16)

En del teologer menar att kroppen är det som har världsmedvetenhet och kan uppfylla njutningarna i den materiella världen. Men kroppen dras med sina fötter enbart dit själen bestämmer sig för att gå. Men mitt inne i själen där sitter anden som är den enda chansen till att en människa skall kunna förändra sin vandring.
1/ Hon är på väg bort från Gud
2/ Hon måste födas på nytt och vända om
3/ Hon måste börja vandra mot Gud igen

Bibeln är solklar om inte Fadern drar oss med sin Ande i vår ande kommer vi inte till Jesus Kristus.

Joh 6:36 Men jag har sagt er: Ni har sett mig och tror inte. 37 Alla som Fadern ger mig kommer till mig, och den som kommer till mig skall jag aldrig någonsin kasta ut. 

Joh 6:41 Judarna var mycket förargade över att han hade sagt: “Jag är det bröd som har kommit ner från himlen. 42 De sade: “Den här Jesus, är han inte Josefs son, och känner inte vi hans far och mor? Hur kan han då säga: Jag har kommit ner från himlen?” 43 Jesus svarade: “Var inte så upprörda. 44 Ingen kan komma till mig, om inte Fadern som har sänt mig drar honom, och jag skall låta honom uppstå på den yttersta dagen. 

Så detta bröd är alltså Andligt levande bröd och det inspirerar vår ande som sedan inspirerar vår själ så vi dras till Jesus Kristus. Vi slutar helt enkelt att dras till de stumma avgudarna.

This entry was posted in BIBLE STUDY. Bookmark the permalink.