Planterad för att förhärliga honom

VIDEO – HÄR

Psa 92:13 De rättfärdiga grönskar som palmer, som cedrar på Libanon växer de till. 14 De är planterade i HERRENS hus, de grönskar i vår Guds förgårdar. 15 Ännu vid hög ålder bär de frukt, de frodas och grönskar 16 för att förkunna att HERREN är rättfärdig. Han är min klippa och ingen orätt finns i honom. 

Kol 2:6 Liksom ni tog emot Kristus Jesus som Herren, så lev i honom 7 och låt er rotas och uppbyggas i honom och befästas i tron i enlighet med den undervisning ni fått, och överflöda i tacksägelse.

Gud döljer inte sin vilja för den som vill söka honom
Gud ger av sin visdom fritt till alla dem som vill ha den

Psalm 1 Börjar med ”Salig” ”Välsignad” som kommer från hebreiskans ”Esher” det beskriver en upplevelse av glädje som är fullkomlig. Det beskriver som en inre flod av lugnt vatten som berör hela människans själ där förstånd vilja och känslor sitter.

Saligt är det folk som lever i gemenskap med Gud och varandra (1 Joh 1:3-4)
Saligt är det folk som är i Kristus (Eden) (1 Mos 2:10)
Saligt är det folk som har Herren till sin Gud (Ps 144:15)
Salig är den som finner Visdom och Kunskap (Ord 3:13)
Visdom och Kunskap kallar Gud för Livets Träd (Ord 3:18)
Salig är den som inte vandrar i mänsklig visdom (Ps 1:1)

Den som har börjat vandra i Anden i detta inre flödande livet kommer att kunna få saker från Gud som hon inte äger i sig själv. Ps 92:13 ser vi precis vad:
1/ Fruktbärande
2/ Fullbordande av kallelsen (Gud gör det omöjliga)

Psa 1:2 Utan har sin glädje i HERRENS undervisning och begrundar hans ord dag och natt. 

Detta inre flödet av Anden undervisar oss så bibelläsningen blir full av liv för hela den här boken är inspirerad av samma Ande som nu undervisar dig. Vi blir alltså fulla med Visdom och Kunskap som är ett livets träd (Ord 3:18) Vi planteras vid detta levande vatten och bär frukt (Ps 1:3)

Jer 17:7 Men välsignad är den man som förtröstar på HERREN, den som har HERREN till sin förtröstan. 8 Han är som ett träd planterat vid vatten och som sträcker ut sina rötter till bäcken. Det fruktar inte om hetta kommer, dess löv är alltid gröna. Det blir inte förskräckt om ett torrt år kommer, och det upphör aldrig att bära frukt.

Vi vet att Jesus Kristus är livets träd och att visdomens och kunskapens alla skatter finns gömda i honom. Denne Jesus Kristus talar om sitt verk i oss människor vi tittar på Jes 61

Jes 61:1 Herrens, HERRENS Ande är över mig, ty HERREN har smort mig till att predika glädjens budskap för de ödmjuka. Han har sänt mig att förbinda dem som har ett förkrossat hjärta, att ropa ut frihet för de fångna och befrielse för de bundna, 2 till att predika ett nådens år från HERREN och en hämndens dag från vår Gud, för att trösta alla sörjande, för att låta de sörjande i Sion få huvudprydnad i stället för aska, glädjens olja i stället för sorg, lovprisningens klädnad i stället för en modfälld ande. Och de skall kallas “rättfärdighetens terebinter”, planterade av HERREN till hans förhärligande. 

Låt oss se när domen kommer över jorden i uppenbarelseboken vilka tillhör Herren? De som är planterade av honom – De som gör som Anden nämligen förhärligar Jesus Kristus och inte människor.

Upp 7:1 Sedan såg jag fyra änglar stå vid jordens fyra hörn och hålla tillbaka jordens fyra vindar, så att ingen vind skulle blåsa över jorden eller över havet eller mot något träd. 2 Och jag såg också en annan ängel med den levande Gudens sigill stiga upp från öster. Han ropade med hög röst till de fyra änglarna som hade fått makt att skada jorden och havet: “Skada inte jorden eller havet eller träden, förrän vi har satt sigill på vår Guds tjänare, på deras pannor.” 

Upp 9:2 Stjärnan öppnade avgrundens brunn, och rök steg upp ur den som rök från en stor ugn, och solen och luften förmörkades av röken från brunnen. Ur röken kom gräshoppor ut över jorden, och åt dem gavs en sådan makt som skorpionerna på jorden har. 4 De blev tillsagda att inte skada gräset på marken eller någon annan grönska eller något träd, utan bara de människor som inte bär Guds sigill på pannan. 

Jer 23:19 Se, HERRENS stormvind, full av vrede, bryter fram, en virvlande storm! Över de ogudaktigas huvuden virvlar den ner. 20 HERRENS vrede skall inte vända åter, förrän han har utfört och fullbordat sitt hjärtas tankar. I den yttersta tiden skall ni inse och förstå det.

Då kommer vi se träd som inte huggs av = De rättfärdiga (Sigill /Herren äger din själ)
Träd som huggs av = De laglösa (Jes 14)

Då kommer vi få se hus som inte rasar = De rättfärdigas boning (Sigill/ Herren har byggt)
Då kommer vi få se hus som rasar = De laglösa (Jes 14)

Upp 15:1 Och jag såg ett annat stort och underbart tecken i himlen: sju änglar med sju plågor, de sista, ty med dem når Guds vrede sin fullbordan.7 Och ett av de fyra väsendena gav de sju änglarna sju skålar av guld, fyllda av Guds vrede han som lever i evigheternas evigheter. 8 Och templet fylldes med rök från Guds härlighet och makt, och ingen kunde komma in i templet, förrän de sju plågorna från de sju änglarna hade nått sitt slut.

Janne Ohlin – Göteborg

This entry was posted in BIBLE STUDY. Bookmark the permalink.