I prövningen blir Gud stor och vi små

VIDEO – HÄR

2 Kor 4:6  Ty Gud som sade: “Ljus skall lysa fram ur mörkret”, han har låtit ljus lysa upp våra hjärtan, för att kunskapen om Guds härlighet, som strålar fram i Kristi ansikte, skall sprida sitt sken. 7  Men denna skatt har vi i lerkärl, för att den väldiga kraften skall vara Guds och inte komma från oss. 8 Vi är på allt sätt trängda men inte utan utväg, rådvilla men inte rådlösa, förföljda men inte övergivna, nerslagna men inte utslagna. 10 Alltid bär vi Jesu död i vår kropp, för att också Jesu liv skall bli synligt i vår kropp. 11 Ty vi som lever utlämnas ständigt åt döden för Jesu skull, för att också Jesu liv skall uppenbaras i vår dödliga kropp. 

2 Kor 1:8 Bröder, vi vill att ni skall veta vilken nöd vi fick utstå i Asien. Vi hade det mycket svårare än vi kunde bära, så att vi till och med misströstade om livet. (Vi hade inga egna resurser) 9 Ja, vi hade redan inom oss fått dödsdomen, för att vi inte skulle lita på oss själva utan på Gud, som uppväcker de döda.10 Ur en sådan dödsfara räddade han oss, och han kommer att rädda oss. Till honom står vårt hopp att han även i fortsättningen skall rädda oss, 11 när också ni hjälper oss genom er förbön. Så kommer många människor att tacka Gud för oss, för den nåd vi fått. 12 Vi kan med gott samvete berömma oss av att vi här i världen, och särskilt mot er, har uppträtt i helighet och renhet inför Gud och inte varit ledda av världslig visdom utan av Guds nåd. 

De yttre omständigheterna gjorde att vi upplevde ett direkt dödshot över oss som övergick vår förmåga att ta oss ur. Vi letade efter resurser men vi hade inga. (Lerkärlet) För att vi skulle förlita på Gud och inte i oss själva. (Skatten och vår sköld)

När Gud uppenbarar sin väg för oss säger han: Varde ljus! Då plötsligt finns det en möjlighet där som ingen människa kan utforska eller se.

Rom 11:34 Vem har lärt känna Herrens sinne eller vem har varit hans rådgivare?  35 Eller vem har först givit honom något som han måste betala igen?  36 Av honom, genom honom och till honom är allting. Honom tillhör äran i evigheter, amen. 

Psa 139:1 För sångmästaren, en psalm av David. HERRE, du utrannsakar mig och känner mig. Om jag sitter eller står, vet du det, du förstår mina tankar fjärran ifrån. Om jag går eller ligger, utforskar du det, med alla mina vägar är du förtrogen. Innan ett ord är på min tunga, vet du, HERRE, allt om det. 5 Du omsluter mig på alla sidor och håller mig i din hand. 6 En sådan kunskap är mig alltför underbar, den är så hög att jag ej kan förstå den. 

Psa 139:23 Utrannsaka mig, Gud, och känn mitt hjärta, pröva mig och känn mina tankar. 24 Se till om jag är på en olycksväg och led mig på den eviga vägen. 

David betyder den älskade och bibeln säger att den Gud älskar den tuktar han! (Heb 12:5-11)
Hur går det till? Smala passage – Rannsakan i det innersta – För att tala om för dig och varna dig för olycksvägen och föra dig på den rätta vägen.

Är inte detta otroligt de laglösa i Matt 7 – Jag har inte rannsakat och känt er! Varför älskade Gud och tuktade Jakob men inte Esau?
Jakob bytte ut det yttre mot Guds välsignelse
Esau bytte ut Guds välsignelse mot Avgudarna

Janne Ohlin – Göteborg

This entry was posted in BIBLE STUDY. Bookmark the permalink.