Att stå på Guds sida Del 5

Att stå på Guds sida – Del 5
med en rätt kunskap om Jesus /Gud

Predikan Elvor Ohlin
Parousia Mission
2024-09-29

Ef 1:17  Jag ber att vår Herre Jesu Kristi Gud, härlighetens Fader, skall ge er vishetens och uppenbarelsens [apokalupsis] Ande, så att ni får en rätt kunskap [epignosis] om honom. 

Paulus bön var att den Helige Ande skulle [Grundtexten: apokalupsis] ta bort slöjan och lysa upp förståndet så att de fick en [epignosis] rätt, exakt, och klar kunskap om Gud, en djupare kunskap om Gud.

Ordet epignosis är en förstärkt form av gnosis som betyder kunskap. Det står för en kunskap som påverkar och förändrar våra liv. Inte bara en vetskap om något, utan insikt och kunskap genom erfarenhet. (Vi kan ha kunskap i huvudet och citera bibelord, utan att hjärtat är med).
Vi kan läsa om…
…att Gud hör bön – men det är skillnad att ha erfarenhet av bönesvar.
…att Gud vill leda – men det är skillnad att ha erfarenheter av Guds ledning.
…att Gud kan hela – men det är skillnad att ha erfarenhet av helandeunder.
…om befrielse – men det är skillnad att verkligen bli fri från synd.

Vi får erfarenheter av Guds allmakt, hans kärlek, trofasthet, fostran, omsorg, tröst osv. Hur? Genom överlåtelsen (nyckeln) som hör till helgelsen. En vandring i lydnad, en vandring i tro. Desto mer vi låter Jesus ta över, desto mer ljus får vi i vårt inre. Desto mer vi lär känna Jesus genom livets erfarenheter: (1Petr 1:2) Må nåd och frid i allt rikligare mått komma er till del [föröka sig, multipliceras i er]
“JESUS, hjälp oss att förtrösta på dig!”

Människors erfarenheter (jag kom ihåg mina föräldrars och andra, t ex missionärer jag läste om) väckte en enorm längtan i mig när jag kom tillbaka till Jesus och hade överlåtit mig år 1989. Var det möjligt att få leva så i tro, i nutid? Då: i början på 90-talet? Javisst!

En djupare insikt handlar också om oss själva:
Rom 3:20  Ty ingen människa förklaras rättfärdig inför honom genom laggärningar. Genom lagen ges insikt [epignosis – en djupare kännedom] om synd. [Lagen gör oss medvetna om synd och Paulus skriver att lagen väckte synden till liv (Rom 7:10). Lockas barn till just det som är förbjudet? Eller hur!]

Det finns kanske sådant inom oss som vi inte ens visste om, som kommer upp till ytan.
Rom 7:8  Men synden grep tillfället och väckte genom budordet alla slags begär i mig. Ty utan lagen är synden död. 9  Förr levde jag utan lagen, men när budordet kom, fick synden liv 10  och jag dog. Då visade det sig att budordet som skulle föra till liv, blev till död. [Synd leder till död. Lagen är god men den kan inte frälsa. (Lag)gärningar, “goda gärningar”, frälser ingen.]

Satan säger: ”du blir aldrig fri” – men det är inte sant för hos Jesus finns hjälp:
Rom 8:3  Det som var omöjligt för lagen, svag som den var genom den syndiga naturen [naturen i oss], det gjorde Gud genom att sända sin egen Son som syndoffer, han som till det yttre var lik en syndig människa, och i hans kropp fördömde Gud synden. 4  Så skulle lagens krav uppfyllas i oss som inte lever efter köttet utan efter Anden. [Anden för oss till Jesus: Fly det onda – som Josef gjorde i Potifars hus (1Mos 39:11-12) – och fly till Jesus. Här finns rening och befrielse!]

Att stå på Guds sida betyder att vi håller Guds ord för sant och tror på det. Kunskapen om Gud står över all annan kunskap. Vi ger kärleken till sanningen rum, när vi tar emot det. Därför bär det viktigt med en rätt kunskap.

Tit 1:1  Från Paulus, Guds tjänare och Jesu Kristi apostel, sänd att leda Guds utvalda till tro och till insikt om den sanning som hör till gudsfruktan. [Annan översättning: leder till gudsfruktan (mer och mer). Fördjupad insikt ger mer gudsfruktan.]

Gud vill ge en exakt och klar kunskap om sig själv genom Ordet och Anden/den helige Ande. Då kan vi också känna igen och tränas i att avslöja det som är falskt.

I politiken vill man ibland måla upp en positiv bild och sopa obekväma problem under mattan, som om de inte finns när man inte talar om dem. Tills verkligheten hinner ikapp och då kan det vara för sent. Hur gör man i kyrkan idag? Talar man bara positivt? Om kärlek och godhet, nåd…”Var inte oroliga, frukta inte”… Det ska vi predika! Men vi ska också ta upp Guds varningar: ”Se till att ingen bedrar er”, ”Akta er…”, ”Se upp för…”, ”Märk ut…Följ inte…”

Politiska partier anklagar varandra för att orsaka större klyftor och orättvisor med sin politik. I själva verket är det stora problemet att man har förkastat Guds bud och vänt Gud ryggen. Detta trots att Sverige har fått så mycket välsignelse från Gud, men det vill man inte kännas vid eller höra talas om. Att förkasta Guds bud är att förkasta Guds beskydd. Ännu värre är det när kristna gör sig ett med världen och vrider bibelord för att bli accepterad, som om det vore en lösning.

Jer 8:7  Till och med storken under himlen vet sin bestämda tid, och turturduvan, svalan och tranan passar tiden när de skall komma tillbaka. Men mitt folk känner inte HERRENS domslut. 8  Hur kan ni då säga: “Vi är visa, och vi har HERRENS lag”. Se, utan tvekan har de skriftlärdas lögnpenna förvandlat lagen till lögn. 9  De visa skall komma på skam, förskräckas och tas till fånga. Se, de har förkastat HERRENS ord. Vad har de då för vishet? 
10 …Ty hög som låg, alla söker de orätt vinning. Profet och präst, alla handlar de lögnaktigt. 11  De tar det lätt med att hela dottern mitt folks skada och säger: “Allt står väl till, allt står väl till”. Men allt står inte väl till.
 [Prästerna talade inte längre om synd, omvändelse, bekännelse, ödmjukhet, Guds rättfärdighet. Profeter och präster sökte makt och ära, älskade pengar och höga positioner.]
…13  Jag skall rycka bort och förgöra dem, säger HERREN. Inga druvor blir kvar på vinstockarna och inga fikon på fikonträden, till och med löven är vissnade. Det jag gav dem skall tas ifrån dem. [Det var detta som Jesus visade när han förbannade fikonträdet (Matt 21), den fruktlösa självrättfärdigheten hos de andliga ledarna i Israel.]

Allt stod inte väl till.
Allt står inte väl till i kyrkor idag som överger Guds ord. Det är illa ställt.
Matt 21:43  Därför säger jag er att Guds rike skall tas ifrån er och ges åt ett folk som bär dess frukt. 
Så gick Evangelium ut från judarna i Israel till alla andra folk och länder. Fikonträdet Israel ”höggs av” år 70 men det skulle växa upp igen i tidens avslutning. Löven ska spricka ut och det ska bära frukt. Då närmar vi oss de yttersta dagarna och Jesu återkomst.
Gud söker efter frukten, Jesus i oss. Andens frukt.

Adam och Eva skylde sig med fikonlöv men de vissnar och faller av – sådan är självrättfärdigheten.
2Joh 1:7  Ty många bedragare har gått ut i världen, och de bekänner inte att Jesus är Kristus, som har kommit i köttet. En sådan är Bedragaren, Antikrist. 8  Se till att ni inte förlorar det vi har arbetat för utan får full lön. 9  Den som inte förblir i Kristi lära utan går utöver den, han har inte Gud. Den som förblir i hans lära har både Fadern och Sonen. 

Vi ska påminna oss om ett löfte som Jesaja fick förmedla:
Jes 41:17  De betryckta och fattiga söker förgäves efter vatten, deras tunga förtorkar av törst. Men jag, HERREN, skall bönhöra dem, Israels Gud skall inte överge dem. 18  Jag skall låta strömmar rinna upp på höjderna och källor i dalarna. Jag skall göra öknen till sjö och torrt land till källsprång. [Det handla om levande vatten från den Levande källan.]

Gud ser varje människa som söker och längtar och törstar . Om du är på höjden är han där. Om du är i dalen är han där med sin helige Ande. Om du befinner dig i ett sammanhang som är mörkt och torrt och kallt – Jesus är där! I ödslighet och ensamhet är Jesus vid din sida. Han möter med nåd och sanning, fyller med sin Helige Ande.

Jesus sa:
Matt 7:15  Akta er för de falska profeterna, som kommer till er klädda som får [eller: klädda som lamm] men i sitt inre är rovlystna vargar. 16  På deras frukt skall ni känna igen [epiginosko] dem. Inte plockar man väl vindruvor från törnbuskar [akantha] eller fikon från tistlar [tribolos]? 17  Så bär varje gott träd god frukt, men ett dåligt träd bär dålig [rutten] frukt. 18  Ett gott träd kan inte bära dålig frukt, inte heller kan ett dåligt träd bära god frukt. 19  Ett träd som inte bär god frukt blir nerhugget och kastat i elden. 20  Alltså skall ni känna igen [epiginosko] dem på deras frukt. 

Att känna igen – här är ett annat ord som kommer från epignosis: epiginosko.
Ginosko betyder att veta, att känna genom relation /genom erfarenhet.
Epiginosko betyder att känna eller veta noga och exakt, att veta helt säkert.
”Ni kommer att känna igen dem helt säkert på deras frukt”
Akantha törne, tagg, udd. Något som dras till sin spets. Villoläror? ”Vi är gudar, vi är som Gud”.
Tribolos [tre (tri) + belos – båge, pil, missil – trespetsig pil] Dvs. många skadliga taggar (Ond treenighet? Satan, den falske profeten och antikrist?). Tisteln breder ut sig och skadar andra plantor och orsakar smärta och ångest.

Hur prövar man frukten? Jag vill ge några tips med frågor att ställa:
-Hur lever de?
-Vad lär de?
-Vem samlar de till?

Det handlar inte om att vara perfekt och felfri, för det är ingen i det här livet och vi misslyckas ofta. Det handlar om vilka motiven är och det visar sig på frukten:
-Tjatar de om pengar? Gör de sig själva rika genom sin tjänst? Eller är de utgivande? Föredömen? Falska profeter och apostlar brukar uppmana dig att “leva i tro” medan de ska leva av dina pengar.
-Hur lever de moraliskt? Talar de mer om ”måsten” och krav, än om förtröstan på Gud?
-Talar de mer om manifestationer än om efterföljelse och helgelse?

-Talar de i enlighet med Bibelns helhet och summa?
-Är tyngdpunkten och fokus på vem jag är eller vem Jesus är?
-Samlar de till sig själva/sina ”apostlar” eller samlar de till Jesus?
Det är två vitt skilda saker.
Vill de föra in dig under ”apostoliskt ledarskap”? Spring därifrån!

Hur ska vi veta att vi har rätta motiv för det vi gör? Ska vi gräva i oss själva för att förstå vilka motiv vi har? Nej, vi får göra som David: be att Gud prövar och korrigerar.

Ps 139:23  Utrannsaka mig, Gud, och känn mitt hjärta, pröva mig och känn mina tankar. [hebr. saraph från saiph: delad håg, delad mening] 24  Se till om jag är på en olycksväg och led mig på den eviga vägen. [Vår ärliga strävan ska vara att leva i Guds vilja på Guds väg.]

Det finns ett uttryck i GT: ”att sitta under sitt vinträd och sitt fikonträd”, som står för frid och trygghet, inget att frukta. Israel fick en försmak under kung Salomos tid av fred, ro och trygghet. Framför allt talar det Andens frukt när Jesus regerar för alltid (messiansk profetia).

Mika 4:4  Var och en skall sitta under sitt vinträd och under sitt fikonträd utan fruktan, ty så har HERREN Sebaots mun talat. 5  Ty alla andra folk vandrar vart och ett i sin guds namn, men vi, vi skall vandra i HERRENS, vår Guds, namn, alltid och för evigt. 

Törne och tistel står i motsats till grönska och fruktbärande. Välsignelse eller förbannelse. Jer 17 beskriver den som förtröstar på Herren som grönskande och fruktbärande oavsett omständigheter. Den som litar på människor och vänder sig bort från Gud, är som en torr buske i öknen. Syndens konsekvens i 1Mos 3: Därför skall marken vara förbannad för din skull. …Törne och tistel skall den bära åt dig…” Jesus blev en förbannelse istället för oss när han bar lagens förbannelse över synden och han bar en törnekrona på korset. (Gal 3:13)

Det kommer ingen god frukt av falska läror eller falska profeter. Tistlar skadar andra plantor och tar över och det sker i en hel del kyrkor idag. Gud sa till Israel att om de inte utrotade de folk som hade ”fyllt sina synders mått” skall de ”bli törnen i era ögon och taggar i era sidor, och de skall tränga er…” (4Mos 33:55)
Vi läser om den falske profeten som är en av de 2 världsledarna i ändens tid:
Upp 13:11  Och jag såg ett annat vilddjur stiga upp ur jorden. Det hade två horn som ett lamm men talade som en drake. [Ordet lamm syftar på Guds lamm. Denne utger sig för att vara ”Kristi ställföreträdare”.]

Till det yttre verkar han from och kallar sig ”kristen” men vad säger han, Påven? För vem har makt att påverka globalt till en världsreligion utom den som är Påve? Den nuvarande Påven uttalade 3 lögner nyligen (kritiserad både av katoliker och kristna):

1. Lögn: ”Alla religioner är vägar till Gud”.
Bibeln säger att Jesus är enda vägen till Fadern. (enligt Jesu egna ord)
Guds bud nr 1: Du skall inga andra gudar ha jämte mig.
Påven beklagade att vissa hävdar: “min Gud är viktigare än din Gud!”
Jesus sa: …ni kommer att bli hatade av alla folk för mitt namns skull.  Vår Gud, Bibelns Gud, är den ende sanne Guden och alla andra är värdelösa avgudar.

2. Lögn: ”Alla är Guds barn”.
Bibeln säger att vi blir Guds barn endast genom tro på Jesus = relation.

3. Lögn: ”Att ha interreligiös dialog handlar om mod”.
I den interreligiösa dialogen har man Receptiv ekumenik som innebär lyssnande, mottagande och lärande av andra religioner. När jag förberedde Profetisk uppdatering 20/9 slog jag upp orden “ta efter” på hebreiska:
Jer 10:2 Så säger HERREN: Ni skall inte ta efter [lamad] hednafolkens sätt… 

Lamad/lelemed ta efter, att lära av. Texten säger: Bli inte upplärd eller undervisad av… Orden kan översättas: ”Bli inte lärjungar till hedningarnas religioner”.Låt er inte bli upplärda eller lära av andra religioner.”
Här varnas vi direkt från himlens Gud för “Receptiv ekumenik”.

Det fanns en (ogudaktig) kung i Sydriket Juda som hette Ahas (2Kon 16). Han skulle gilla Receptiv ekumenik. När han blev hotad från Aram i norr och från nordriket Israels kung, sökte han hjälp hos Assyriens kung Tiglat-Pileser istället för att söka hjälp hos Herren. Ahas tog silver och guld i Herrens hus och skickade som gåvor till honom. Han ville hålla sig väl, på bekostnad av det som var heligt.
Detta trots att Jesaja hade profeterat att han inte skulle frukta, utan lita på HERREN (Jes 7). Ahas for till Damaskus för att möta Assyriens kung. Där får Ahas se ett avgudaaltare som han ville kopiera. Han sände en ritning eller mönsterbild till prästen Uria som gjorde ett likadant i Jerusalem. Man flyttade på brännoffersaltaret och kopparaltaret för han lärde av andra religioner och satte upp ett avgudaaltare i Guds hus.
Allt som tillhörde tabernaklet och senare templet bildade ett kors. Idag är det detsamma som att ta bort korsets innebörd och förneka Jesus, Guds Son.
Så fungerar ”Receptiv ekumenik”.
Tiglat-Pileser betyder “den som binder eller för bort i fångenskap”. Då vet vi vem vi har att göra med. Därför är det viktigt att vi lär oss att alltid fly till Herren (Jesus).

2Krön 28:24  Och Ahas samlade ihop de kärl som fanns i Guds hus och bröt sönder kärlen i Guds hus, stängde igen dörrarna till HERRENS hus och gjorde sig altaren i varje gathörn i Jerusalem. [Något vi känner igen i andra religioner? Helgonkulten från hedendom? Människor ses som gudar i katolicism, sufism, buddhism..?]

Strax efter Påvens uttalanden hade FN sitt Toppmöte 22-23 sept och röstade igenom ”Framtidspakten” som snabbt kan göra FN till en världsregering som styr över alla länder ”på obestämd tid i en kris”, och kriser är ju inte svårt att sätta igång. Vi förstår vart det leder och att vi behöver rustas av Guds Ande.
Mer profetiska nyheter den här veckan: Frankrikes president Emmanuel Macron kräver en Ny världsordning på fredsmöte i Paris, att en ny internationell ordning ska resa sig i Europa. Det är viktigt att Ryssland är med och i FN krävde han senare en tvåstatslösning på judisk mark. Emanuel som betyder Gud med oss. Macron betyder ett märke. Är han Antikrist? Det vet vi inte men han förbereder för det. Med en digital valuta får FN [en världsregering] makt och kontroll över varenda människa på jorden. Dvs när alla har internet.
Andra artiklar: ”Tragedin med det tandlösa FN” (skrivet av en antisemit) ”FN måste ha tänder”. Det syftar på militärmakt. Framtidspakten innebär ett globalt militärt system.

Dan 7:7 Sedan fick jag i min syn om natten se ett fjärde djur, mycket förskräckligt, fruktansvärt och starkt. Det hade stora tänder av järn, det uppslukade och krossade, och det som blev kvar trampade det under fötterna. Det var olikt alla de tidigare djuren [vilddjur är världsriken] och hade tio horn. [Det fjärde är ett återuppstått ”Heligt Romarrike” som blir globalt. En politisk ledare [Antikrist] och en religiös ledare[den falske profeten].
…24 …och efter dem skall en annan uppstå som skall vara olik de förra och som skall slå ner tre kungar. [Upp 17 talar om att det är 10 kungar/ledare som får regera med Antikrist en kort tid. ] …19  Därefter ville jag ha en tillförlitlig förklaring till det fjärde djuret som var olikt alla de andra, det som var så förskräckligt och som hade tänder av järn och klor av koppar och som uppslukade och krossade och sedan trampade det som återstod under fötterna. 

Upp 13:2 berättar att vilddjuret liknade en leopard, och det hade fötter som en björn… [Ryssland, som är Gog i Hes 38-39]

Framtidspakten i FN kan vara början till slutet för yttrandefrihet, åsiktsfrihet och religionsfrihet. Men vi ska inte leva som denna världens människor för tistlar kväver livet. Jesu liknelse om såningsmannen:

Mark 4:18  Hos andra faller säden bland tistlar. Det är de som har hört ordet, 19  men världsliga bekymmer, bedräglig rikedom och begär efter allt annat kommer in och kväver ordet, så att det blir utan frukt. 20 Men de hos vilka säden faller i god jord, det är de som hör ordet och tar emot det och bär frukt, trettiofalt och sextiofalt och hundrafalt.” 

Det var inget fel på sådden [Guds ord]. Allt berodde på jordmånen [hjärtat]. Den goda jorden är öppen för Gud och Guds ord. Vi får en allt djupare kunskap genom vishetens och uppenbarelsens Ande. När Jesus blir större, bär vi mer frukt.

This entry was posted in BIBLE STUDY. Bookmark the permalink.