Guds vän eller Guds fiende

Guds vän eller Guds fiende

Predikan Elvor Ohlin
Parousia Mission
4 augusti 2024

Guds vänner, vilka är det och hur blir vi det? Vill du lära känna Jesus mer? Vill du veta Guds vilja för ditt liv? Då ska du bli Guds vän.
Jag vill ta upp vänskapen från Guds sida i tre punkter:

  1. Förlåtelse och försoning
  2. Nåd och trofasthet
  3. Fostran i kärlek

Vänskapen från vår sida:

  1. Omvändelse, bekännelse och överlåtelse
  2. Gudsfruktan
  3. Lydnad

Idag sprids en mängd falska läror och religioner som säger med lite variation: ”…alla är Guds barn, alla har Gud inom sig eller en gudagnista, Gud är i allt, människan är god innerst inne, din ande är Guds Ande, med andra ord vi är gudar, dina ord är lika skapande som Guds så du kan befalla änglar och allt i skapelsen…”
Vi ska läsa vad Bibeln säger om detta grundläggande ämne.

1.
Från Guds sida: Syndernas förlåtelse – vi var Guds fiender och måste bli försonade med Gud.
Från vår sida: Omvändelse, bekännelse och överlåtelse

Rom 5:8  Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog i vårt ställe, medan vi ännu var syndare. 9  När vi nu står som rättfärdiga genom hans blod, hur mycket säkrare skall vi då inte genom honom bli frälsta från vredesdomen [Grek. orge – den yttersta domen -frikända…]. 10  Ty om vi, medan vi var Guds fiender, blev försonade [katallasso] med Gud genom hans Sons död, hur mycket säkrare skall vi då inte bli frälsta genom hans liv, när vi nu är försonade [katallasso].  11 Men inte bara det, utan vi gläder oss i Gud genom vår Herre Jesus Kristus, genom vilken vi nu har tagit emot försoningen. [Nu är vi inte längre Guds fiender.]

”Se där”, säger kanske universalisten, ”alla är redan förlåtna och försonde med Gud. De har bara inte förstått det än”. Bibeln är tydlig med att från Guds sida är förlåtelsen erbjuden genom Jesu offer på Golgata. Gud är fullkomlig. Det är vi som måste ändra oss och utan Jesus står Guds vrede kvar över människan.

Joh 3:36 Den som tror på Sonen har evigt liv. Den som inte lyder Sonen skall inte se livet, utan Guds vrede [orge – den eviga vreden] blir kvar över honom.” 

Vi är (bara) accepterade av Gud när vi tror på och lyder Sonen. Ordet försonade innebär [grek. katallasso] att förena två som varit oense, att förändra en person i syfte att kunna ha gemenskap. Profant betydde katallasso att justera olikheter i affärer, att växla likvärdigt. Nu är vi ense med Gud – försonade med Gud genom Jesus Kristus – och har fått vårt rätta värde i Jesus. Fiendskapen är borta.
Grammatiskt är betydelsen: ”Försoningen är en historisk händelse som uteslutande är gjord av Gud. En förändring måste ske i mottagaren för att fiendeskapen ska bytas ut till vänskap”.

Jes 59:2  …det är era missgärningar som skiljer er och er Gud från varandra, era synder döljer hans ansikte för er, så att han inte hör er. 

Det här är livsviktigt eftersom det förnekas av påven och det vrids och vänds av hela den avfallna kyrkan, som är på väg att enas i en världsreligion. Medlaren JESUS förnekas och människan sätts i centrum.

Påven säger: ”Alla är försonade med Gud, oavsett tro, och alla är Guds barn, även ateister. Bara vi gör goda gärningar och håller fred… för alla får plats”, “alla kommer till himlen.” Han har också sagt: ”Muslimer bekänner sig till Abrahams tro och tror på samma Gud som vi”.
Här följer fel på fel (lögn på lögn). ”Skökan Babylon” i Uppenbarelseboken reser sig upp som en global svart jättepyramid! Kung Salomo skrev:
Pred 5:7  Om du ser att den fattige förtrycks och att rätt och rättfärdighet i landet kränks, så bli inte förvånad över detta, ty hög vakar över hög och andra höga över dem båda. 

I denna världsreligion och falska världskyrka kommer nu självutnämnda NAR-apostlar och falska profeter som kräver att alla underordnar sig dem – för att gå in under påven, det s k “Petrusämbetet”. Men vi ska inte ha någon falsk apostel över oss. Vi ska bara ha JESUS över oss. Vi är alla på samma nivå och tjänar med de gåvor som Gud har gett. Vi bygger inga pyramider.
Detsamma pågick i NT:s tid och Paulus skriver om ”falska bröder /systrar”. Det är inget nytt, bara att det kommer i lite nya skepnader.
Gal 2:4  …De hade nästlat sig in för att spionera på den frihet vi har i Kristus Jesus och göra oss till slavar. 5  Men inte ens ett ögonblick gav vi vika för dem och underkastade oss. Vi ville att evangeliets sanning skulle bevaras hos er. 

Många kyrkor har slutat att tala om synd och omvändelse för att vara ”inkluderande” och accepterade av världen. De vill vara människor till lags mer än Gud. Men vi är väl inte kallade att dela ut snuttefiltar (och sömnmedel?) till dem som borde vara mogna kristna!
Jak 4:4  Ni trolösa, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara världens vän blir Guds fiende. 
Tror ni som jag att de är grund-lurade(?). De byter ut Klippan mot sand, grunden (Matt 7).
Ords 10:25 När stormen kommer är det ute med den ogudaktige, den rättfärdige har [är] en evig grundval. [Den rättfärdige bygger på klippan Jesus Kristus/Messias och hans ord.]

Det kan också översättas: …den rättfärdige är en evig grundval. Jesus Kristus är en evig grundval, som allting är skapat genom och till (Kol 1:16). Guds mål för varje människa är att komma tillbaka in i gemenskap med Gud [bli försonad med Gud och Guds vänner] och in i Guds ursprungliga plan genom tron på Jesus.

Guds församling är ämnad att vara sanningens grundval utifrån sin kallelse att göra evangeliets sanning känd och byggas upp i och av Jesus Kristus genom den Helige Ande. Genom omvändelse och tro på Jesu försoningsverk blir vi försonade med Gud, vi blir Guds barn och Guds vänner. Inga andra gudar och inga andra medlare.

2.
Från Guds sida: Nåd och trofasthet
Från vår sida: gudsfruktan

Vi delar inte hemligheter eller privata saker med vem som helst, bara med vänner som vi litar på. Att bygga förtroende tar tid. Gud delar inte heller sina hemligheter med vem som helst. Han delar med sina vänner som han litar på.
Ps 25:14  HERREN umgås förtroligt [hebr. sod] med dem som frukta honom, och sitt förbund vill han kungöra för dem.

Sod [att umgås förtroligt] betyder att dela hemligheter, dela familjeangelägenheter och förtroligt samtal mellan vänner.
Roten är yasad som betyder att lägga en grund, en grundval.
KJ Bible översätter: Herrens hemlighet [hemliga rådslut] är med dem som fruktar honom..

En rätt gudsfruktan
Vad är alltså förutsättningen för en sådan vänskap? ”…dem som fruktar honom”. En rätt gudsfruktan är vördnad och respekt som gör oss ödmjuka. Vi förstår att Gud är helig och allsmäktig. De som går utanför Bibelns klara budskap, avslöjar bara att de inte känner Gud. Min erfarenhet är att Gud inte heller uppenbarar sin vilja förrän vi lägger ner våran vilja, våra egna planer och söker Guds rättfärdighet och hans vilja först i överlåtelse (Matt 6:33).

Så vem har Gud förtroende för? De som fruktar honom och som han har prövat.
1Tess 2:2  Tidigare hade vi, som ni vet, plågats och misshandlats i Filippi, men vår Gud gav oss mod att predika evangeliet för er trots hård kamp. 3  Bakom vår predikan ligger inte villfarelse, orena motiv eller onda avsikter. 4  Eftersom Gud har ansett oss värdiga [1917 års Bibel: …vi av Gud hava prövats värdiga] att anförtros evangeliet talar vi som vi gör, inte för att vara människor till lags utan för att behaga Gud, som prövar våra hjärtan. [Gud måste pröva våra hjärtan: Inser vi vårt totala beroende av Gud och vår egen hjälplöshet?]

Dokimazo – betyder att pröva eller testa för att godkänna, pröva för ett gott syfte, för att se om det är värdigt (värt förtroende) eller inte. Dokimazo används aldrig om djävulen, bara om Gud.

Paulus skriver:
1Tim 1:12  Jag tackar honom som har gett mig kraft, Kristus Jesus vår Herre, för att han ansåg mig värd förtroende [grek. pisteuo] och tog mig i sin tjänst, 
Gal 2:7 …de insåg att jag hade blivit betrodd
[grek. pisteuo] med evangelium till de oomskurna liksom Petrus till de omskurna. (De omskurna är judarna. INTE italienare i Rom som RKK helt felaktigt påstår och bygger hela sin kyrka på sand).
I texten är samma ord [grek. pisteuo] för betrodd, värdig, trogen, värd förtroende.

Gud är ingen pladdrare som en del verkar tro. ”Gud talar jämt och ständigt direkt till oss…” Det gör han inte alls. Det gjorde han ”inte ens” till Bibelns apostlar och profeter. Det finns däremot många självutnämnda profeter idag som är pladdrare (!) men det är ju en annan sak. I perioder när inget händer och Gud är tyst, prövar han våra hjärtan. Men ibland kan Gud dra oss nära och dela sitt hjärta med oss. Israels folk lärde inte känna Gud om de inte fruktade honom. Hur får vi gudsfruktan?

Jer 32: 39  Jag skall ge dem alla ett och samma hjärta och lära dem en och samma väg så att de alltid fruktar mig, för att det skall gå väl för dem och deras barn efter dem. 40  Jag skall sluta ett evigt förbund med dem så att jag inte vänder mig ifrån dem och upphör att göra dem gott, och jag skall lägga fruktan för mig i deras hjärtan så att de inte viker av från mig. [Gud ger oss gudsfruktan. Jeremia profeterade här om det Nya förbundet i Jesu blod men de som trodde löftena hade del i Guds rike även i GT och räknades som rättfärdiga.]

En rätt gudsfruktan gör att vi vill älska och lyda Gud. Innebär det att vi aldrig sviker? Inte självklart. Vad händer om vi sviker?
Matt 26:35  Petrus svarade honom: “Om jag än måste dö med dig, skall jag aldrig förneka dig.” Så sade också alla de andra lärjungarna.
Jesus sa:
Matt 26:41  Håll er vakna och be, så att ni inte kommer i frestelse. Anden är villig, men köttet är svagt.”

Mycket av den höga bekännelsen och nitälskan var köttslig. Köttet eller den fallna människonaturen, går inte att bygga på (att bygga på sand, (Matt 7)). Det är en värdelös grund som aldrig håller i prövning. Petrus som var mest självsäker, föll djupast. Jesus visste och talade om vad som skulle hända i förväg. Lärjungarna var övertygade om att de aldrig skulle svika Jesus och de måste inse sina egna hjärtans tillstånd och lära sig att förstå Guds rike: Allt beror på Guds NÅD …och detsamma gäller oss.

Jesus är den enda fasta grunden (klippan) som vänskapen måste byggas på. Nåden [hebr. chen] är Guds oförtjänta gåva och kraft att göra Guds vilja.
Roten till nåd och att ge nåd [hebr. chanan] betyder att böja sig ned och visa välvilja till en som är ringare. Gud böjer sig ned till oss och ger nåd. Kan jämföras med grekiska ordet aiteo om bön som enbart står, när vi ber. En vers som beskriver aiteo:
Ps 123:2  Som en tjänares ögon ser på sin herres hand, som en tjänarinnas ögon på sin frus hand, så ser våra ögon upp till HERREN, vår Gud, till dess att han ger oss sin nåd. 

Petrus fick upprättelse. Jesus förkastade inte. Han är en förlåtande Gud. Petrus bekännelse var inte lika hög längre – men den var äkta! Det handlar om att gå i takt med sig själv. Att munnens bekännelse och hjärtats tro går i takt och stämmer överens. Det var Guds goda syfte med sina vänner.

Om vi har vänner som vi litar på – hur mycket mer kan vi inte då lita på Jesus, den bäste vännen av alla! Gudsfruktan är förtröstan för vi vet att vi alltid kan lita på Gud.
Ändå kan vi ha områden där vi lätt faller tillbaka i oro och tvivel. Visst är det så men vi lär oss om igen att Gud lyfter upp oss.
Ords 29:25 Människofruktan har med sig snaror, men den som förtröstar på HERREN blir beskyddad. [Hebr. Sagab betyder försvara, upphöja och ställa på säker plats där man är trygg.]

3.
Från Guds sida: Fostran i kärlek
Från vår sida: Lydnad

Hebr 3:13  Uppmuntra varandra i stället varje dag, så länge det heter i dag, så att ingen av er förhärdas genom syndens makt att bedra. 14  Ty vi är Kristi vänner, om vi ända till slutet stadigt håller fast vid vår första tillförsikt [hupostasis – grunden, fundamentet]. 15  Det heter: I dag, om ni hör hans röst, så förhärda inte era hjärtan som när era fäder väckte min förbittring. 16  Vilka var det då som väckte förbittring, fastän de hade hört hans röst? Var det inte alla de som Mose hade fört ut ur Egypten? 17  Vilka var han vred på under fyrtio år? Var det inte de som syndade och blev liggande döda i öknen? 18  Och vilka gällde eden han svor, att de aldrig skulle komma in i hans vila, om inte dem som var olydiga? 19  Vi ser alltså att det var för sin otros skull som de inte kunde komma in.

Tro är att lita på Jesus och hans verk och att söka Guds vilja först = grunden.
Otro är otrohet, trolöshet, ovilja att lyda Gud.
Om man bekänner sig som kristen men lever tvärt emot Guds ord, är man inte Guds vän.
1Kor 6:9  Vet ni inte att inga orättfärdiga skall få ärva Guds rike? Bedra inte er själva! Varken otuktiga eller avgudadyrkare, varken äktenskapsbrytare eller de som utövar homosexualitet eller de som låter sig utnyttjas för sådant, 10  varken tjuvar eller giriga, varken drinkare, förtalare eller utsugare skall ärva Guds rike. 11  Sådana var en del av er. Men ni har tvättats rena, ni har blivit helgade, ni har förklarats rättfärdiga i Herren Jesu Kristi namn och i vår Guds Ande. [Det är alltings Skapare, himlens och jordens Herre, den Evige, den ende sanne Guden som avgör vem som är hans vänner, eller hur? Det lilla stoftkornet, människan, får säga vad han eller hon vill.]

Jesus kallar sina lärjungar vänner:
Joh 15:12  Detta är mitt bud att ni skall älska varandra så som jag har älskat er. 13  Ingen har större kärlek än att han ger sitt liv för sina vänner. 14  Ni är mina vänner, om ni gör vad jag befaller er. 15  Jag kallar er inte längre tjänare, eftersom tjänaren inte vet vad hans herre gör. Vänner kallar jag er, ty allt vad jag har hört av min Fader har jag låtit er veta.
Jesus hade delat allt förtroligt – alla familjeangelägenheter – med sina lärjungar. Han behandlade dem nu som vänner.

Guds vän Abraham
En av Guds vänner var Abraham för han trodde och lydde Gud. Abraham var prövad och betrodd.
Jak 2:21 Blev inte vår fader Abraham erkänd som rättfärdig genom gärningar, när han bar fram sin son Isak på altaret? 22 Du ser att hans tro samverkade med hans gärningar och att det var genom gärningarna som tron blev fullbordad. 23  Så uppfylldes Skriften som säger: Abraham trodde Gud, och det räknades honom till rättfärdighet, och han kallades Guds vän. [Abraham litade på Gud och höll Guds ord för att vara sant.]

Ibland vill Gud dela sitt hjärta med sina vänner.
1 Mos 18:17  Då sade HERREN: “Kan jag dölja för Abraham vad jag tänker göra? [Gud delade sitt hjärta med Abraham när det gällde Sodom och Gomorra.]

Guds profeter i GT fick kunskap om Messias för de var Guds vänner. Jesus säger:
Joh 8:56 Abraham, er fader, jublade över att få se min dag. Han såg den och blev glad.” 

Gud prövade Abrahams tro när han skulle offra sin son Isak. Gud litade på sin vän. Och kanske delade Gud både sin smärta, sin kärlek och glädje över vad Jesu försoning skulle innebära.

Guds vän Jesaja
Profeten Jesaja fick dela smärtan i Faderns hjärta på ett alldeles speciellt sätt när han beskriver Golgata:
Jes 53:5 Han var genomborrad för våra överträdelsers skull, slagen för våra missgärningars skull. Straffet var lagt på honom för att vi skulle få frid, och genom hans sår är vi helade. 6  Vi gick alla vilse som får, var och en gick sin egen väg, men all vår skuld lade HERREN på honom. 

Guds vän Mose
Mose var också Guds vän.
2 Mos 33:11  Och HERREN talade med Mose ansikte mot ansikte, som när en man talar med en annan [rea = vän –som när en man talar med en vän.] Därför fick han veta vad Gud gjorde.
Ps 103:6  HERREN handlar rättfärdigt och skaffar rätt åt alla förtryckta. 7 Han lät Mose veta sina vägar, Israels barn sina gärningar.

När Gud kallar till en uppgift är det frivilligt. Vi får säga ja eller nej. Han lägger inget tvång på oss för han kallar i kärlek men han vill göra oss till sina vänner. Om vi säger nej missar vi och förlorar en mängd stora välsignelser. Det behöver inte betyda att vi faller av eller förlorar frälsningen. Men vi går med stor förlust om vi väljer bort Guds kallelse.

Gud har hela historien och framtiden i sin hand! Han tar hand om sina vänner!
Ps 127:1  En vallfartssång av Salomo. Om inte HERREN bygger huset är arbetarnas möda förgäves. Om inte HERREN bevarar staden vakar väktaren förgäves. 2  Förgäves stiger ni tidigt upp och går sent till vila för att äta det bröd ni slitit för. Detta ger han åt sina vänner [yedid – vänner, älskade] medan de sover. 

Här beskrivs ett meningslöst arbete och slit efter pengar – vem vill inte slippa det? Vi kan dra parallellen till det Jesus säger och det gäller även i den här sista tiden.
Matt 6:31 Gör er därför inte bekymmer och fråga inte: Vad skall vi äta? eller: Vad skall vi dricka? eller: Vad skall vi klä oss med? 32 Efter allt detta söker [epizeteo] hedningarna, men er himmelske Fader vet att ni behöver allt detta. 33 Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också. 

Jesus vill inte att vi ska oroa oss utan be och lita på hans hjälp. Vi ska inte ha pengar och rikedom som mål i livet, som världens människor söker [epizeteo] ”strävar efter och kräver”. Guds vänner har aldrig pengar och att bli rik som mål i sitt liv. Vi arbetar och kanske sparar till något vi behöver men vi vet att girighet är synd (Rom 1:29) och ”kärlek till pengar är roten till allt ont” (1Tim 6:10).

Vi är försonade med himlens Gud och Guds vänner och Guds vänner kan tryggt lägga sitt liv och sin framtid i Guds händer!

This entry was posted in BIBLE STUDY. Bookmark the permalink.