Ödmjukhet eller maktbegär

Predikan: Elvor Ohlin
Parousia Mission
1 september 2024

Matt 7:7  Bed [aiteo] och ni skall få, sök [zeteo] och ni skall finna, bulta [krouo – bulta, knacka] och dörren skall öppnas för er. 8  Ty var och en som ber, han får, och den som söker, han finner, och för den som bultar skall dörren öppnas. 9  Vem bland er ger sin son en sten, när han ber om bröd, 10  eller en orm, när han ber om en fisk? 11  Om ni som är onda [poneros] förstår att ge era barn goda gåvor, hur mycket mer skall då inte er Fader i himlen ge det som är gott åt dem som ber honom. 

Det står mer preciserat vad Jesus menar:
Luk 11:13 …hur mycket mer skall då inte er Fader i himlen ge den helige Ande åt dem som ber honom?” 

Onda – poneros – ordet betyder en dålig och moraliskt fördärvad natur, korrupt och pressad av möda. (Syndens konsekvens, helt enkelt).

Bed, sök, bulta står grammatiskt i pågående form som orden ofta gör i NT. Jesus talar alltså om uthållighet: var bedjande, var sökande, var bultande.
Fortsätt be, fortsätt söka, fortsätt bulta… inte bara vid ett tillfälle.

Vad är villkoren för bönesvar? Hur ber vi? Hur är vår ställning inför Gud?

1. Ödmjukhet /ödmjuk bön – det första ordet ger riktlinjen för hela uppmaningen.
Bed – aiteo – betyder inte att ”proklamera”, inte att ”befalla” eller att ”ta ut”.
Aiteo betyder ”som en fattig tiggare kommer inför en mäktig herre och ber om hjälp”. (Vi har sagt det många gånger förut).

Ps 123:2  Som en tjänares ögon ser på sin herres hand, som en tjänarinnas ögon på sin frus hand, så ser våra ögon upp till HERREN, vår Gud, till dess att han ger oss sin nåd. 3  Var oss nådig, HERRE, var oss nådig. ty vi har fått utstå mycket förakt. 4  Vi har fått utstå de säkras hån och de högmodigas förakt. [”De högmodiga” är de som ofta hittar på tekniker och metoder för be. Falska läror leder alltid till förakt för ödmjukhet och förakt för den som är ödmjuk inför Gud.]

Jag vill tillägga att det finns flera ord för bön. Deomai är bön för ett speciellt behov. Proseuche är att bönfalla och tillbe, att böja sig under Guds vilja. Ställningen är samma som i aiteo.
Erotao står bara när Jesus ber och ställningen är att den som beder (Sonen) står på samma nivå som den han ber till (Fadern).

Bön [äkta biblisk bön] är alltid riktad till Gud. Att proklamera eller “tala något till existens”, att ”dina ord är skapande precis som Guds” – det är häxkraft och magi med rötter i New thought (Nytänkande/Nytt tänkande) och där ingår positivt tänkande, ordets kraft,positiv bekännelse: jag är frisk, jag är rik. Om du bekänner att du är sjuk blir du sjukare, påstår man.
Detta är demonisk, ockult andlighet.

Jag vill citera en del av det som Sven Reichmann skriver om Mary Eddy Bakers Christian Science (”Kristen vetenskap”) 1800-tet som tog efter Quimbys New thought (Nytänkande):
En av lärarna hette Ralph Waldo Trine och han räknas för en av västerlandets fäder till det som kom att kallas New Age, fast det vid denna tid ännu kallades för ”The New Thought Movement”. Detta begrepp betydde inte bara att man tänkte på ett nytt sätt. Bakom ”det nya tänkandet” låg snarast idén att man kunde ändra verkligheten genom sina tankar, sin tro. Inspirationen hämtade man från många håll, bland annat direkt från Quimby eller från den svenske spiritisten Emmanuel Swedenborg.

Hinduismen stod också fadder med sin lära om att materien är ”maya” det vill säga ett ”sken”, och att ”andevärlden” är det enda verkliga. Den som ”går in i andevärlden” och ändrar denna kommer också alltid att påverka materien. Så har yogis och gurus sagt och gjort i Indien sedan urminnes tider.

…Så långt jag kan förstå tog Kenyon över Quimbys teknik för helande och gjorde en mindre stötande koppling till bibelordet än vad Mary Baker Eddy hade gjort. Han sade inte att sjukdom skulle vara en bluff. Han hävdade i stället att den var ”Satans attacker”. Men sedan blev undervisningen ungefär den samma. Man skall inte frukta, för då kommer Satan åt en utan man skall tro. Det är inte Gud som helar den sjuke utan tron. I Christian Science får man inte säga att man är sjuk, för har man inte varit dålig förut så anses man bli det då. Som bekant är det lika ”förbjudet” i trosrörelsen. Och sina sinnen får man inte lita på, säger Christian Science – och Kenneth Kenyon.
…Båda lägren hävdar också att människan inte är identifierad med sin kropp utan hon är en ande som har en själ och bor i en kropp. Anden är det enda verkliga både i trosförkunnelsen och i Christian Science. (slut citat)

Här har vi Gnosticism eller Nygnosticism, som är samma sak.
Kenneth Hagin, som kallas Trosrörelsens fader, kopierade Kenyons läror. Har ni hört s k trosförkunnare tala om uppenbarelsekunskap i motsats till sinneskunskap?
Gnosticismen jämställer den kristne med Kristus: ”jag är allt som Kristus är, jag kan allt som Kristus kan…”. De bygger alltid på maktbegär. Här kan man också få höra att Gud är beroende av oss, han har gjort sig beroende av oss”. Med andra ord: Gud är begränsad.
Det är lögner. Gud är suverän och han är inte ett dugg beroende av oss. Att han vill frälsa och och använda oss i sin tjänst, är bara nåd.

Gnosticismen kämpade apostlarna emot redan på NT:s tid, som vi vet. Därför är Kolosserbrevet helt och hållet fokuserat med superlativ på JESUS Kristus /Messias och ingen annan. Här hade gnostiska villfarelser börjat påverka – den s k ”högre kunskapen”, som kan jämföras med ”uppenbarelsekunskap”.

Paulus skriver om JESUS: Allt är skapat i honom, genom honom och till honom.
Han är före allting […av evighet, profeterade Mika i GT] och allt består genom honom. (Kol 1:16-17) Hela Guds fullhet bor i honom.  (Kol 1:19) I honom bor gudomens hela fullhet i kroppslig gestalt (Kol 2:9). JESUS är den förste och den främste i allt: i rang, i position, i funktion (enligt grundtexten). I Kol 2 skriver Paulus:

Kol 2:1  Jag vill att ni skall veta vilken kamp jag har att utstå för er och för dem som bor i Laodicea och för alla som inte har träffat mig personligen, 2  för att de skall bli undervisade i kärlek och styrkta i sina hjärtan och nå fram till hela rikedomen i en fast övertygelse, som ger rätt insikt i Guds hemlighet, Kristus. 3  I honom är vishetens och kunskapens alla skatter gömda. 4  Detta säger jag för att ingen skall bedra er genom bestickande ord [med smicker, lockande ord, övertalningsförmåga som leder vilse]. 
(vers 6) Som ni tog emot Kristus Jesus som Herren, så lev i honom

Hur tog du emot honom? Som din Herre och Gud? I ödmjukhet? Fortsätt leva så. Underordna dig Guds vilja och hans ledarskap – då finner du det verkliga livet, det du är ämnad till och skapad för. Fortsätt be uthålligt i ödmjukhet!
Vissa påstår att du har rätt att få vad du än ber om.
1Joh 5:13  Detta skriver jag till er för att ni skall veta att ni har evigt liv, ni som tror på Guds Sons namn. [Namnet talar om vem han är – Yeshua betyder frälsning, JHWH frälser] 14  Och detta är den tillit vi har till honom, att om vi ber om något efter hans vilja, så hör han oss. 15  Och när vi vet att han hör oss, vad vi än ber om, så vet vi också att vi redan har det som vi bett honom om. 

Undra på att Paulus hade nöd för församlingen i Laodicea! Vi förstår av Upp 3 att den var vilseledd av just det som Jesus varnade för. Kärleken hade kallnat och församlingen var ljummen. Det blir man av Framgångsteologi och Herraväldesteologi, 7-bergen-läran och G12/Cellkyrkan, NAR och gnosticism.
”Jag är rik, jag har allt, jag är stark”, bekände de. Här fanns det pengar och framgång …”jag behöver inget”. De behövde inte Jesus för de hade ju allt i sig själva, allt som Jesus har och är. Trodde de.

De varken bad eller sökte eller bultade i ödmjukhet. Jesus stod utanför och bultade för att få komma in och han hälsar genom Johannes:

Upp 3:18  Jag råder dig att av mig köpa guld som är renat i eld, så att du blir rik, och vita kläder att skyla dig med, så att din skamliga nakenhet inte syns, och salva att smörja dina ögon med, så att du kan se. 19  Alla som jag älskar tillrättavisar och tuktar jag. Var därför ivrig och omvänd dig. 20  Se, jag står vid dörren och klappar på [crouo – bulta]. Om någon hör min röst och öppnar dörren, skall jag gå in till honom och hålla måltid med honom och han med mig. [En efter en har öppnat dörren och släppt in Jesus och rensat ut de falska lärorna, tack och lov.]

2. Målmedvetenhet
Sök (och ni skall finna) – zeteo – betyder flitigt uppriktigt sökande, kämpa för att finna, ett ihärdigt och målmedvetet sökande, för det vi söker värderas i högsta grad. Har vi förstått värdet? Inte förrän vi har tagit steget till överlåtelse och kapitulation. Vad ska vi söka?

Matt 6:33  …sök [zeteo] först Guds rike och hans rättfärdighet [ihärdigt, målvetet], så skall ni få allt det andra också. 

Jesus berättar liknelser om himmelriket.
Matt 13:44  Himmelriket är likt en skatt som är gömd i en åker. En man finner den och gömmer den, och i sin glädje går han och säljer allt vad han äger och köper den åkern. 45  Himmelriket är också likt en köpman som söker efter vackra pärlor. 46  Och när han har funnit en mycket dyrbar pärla, går han och säljer allt vad han äger och köper den. 

Var sökande, fortsätt söka Guds rike först och oroa dig inte för framtiden. Det har många glömt bort i en värld där allt handlar om pengar och makt. ”Name it and claim it“ – ”Bekänn det och gör anspråk på det (ta ut det)”.

Hebr 13:5  Lev inte för pengar, utan nöj er med vad ni har. Gud har själv sagt: Jag skall aldrig lämna dig eller överge dig. (Eng översättn.) Håll era liv fria från kärleken till pengar
(1917 års övers.) Varen i eder handel och vandel fria ifrån penningbegär
Luk 12:15  Sedan sade han till dem: “Se till att ni aktar er för allt slags girighet, ty en människas liv består inte i att hon har överflöd på ägodelar.” [Att någon är rik behöver inte betyda att det är Guds välsignelse.]
1Tim 6:10  Ty kärlek till pengar är en rot till allt ont…

Jesus talade speciellt om att be Fadern om den helige Ande. Den bönen gäller alla pånyttfödda och frälsta. Pingsten var en bekräftelse på Påsken. Jesu blod renar från all synd. Jesu offer var fullkomligt och heligt. Därför föll Anden på Pingstdagen över lärjungarna som var bedjande.

Vi kan aldrig styra och befalla över den helige Ande, som är vanligt idag bland falska apostlar och profeter. ”Fire, fire! Eld!” Mer!” Fyll på!” , ropar Baalsprofeterna.

Jesus varnar själv för dem i samma predikan i Matteus 7: …15  Akta er för de falska profeterna, som kommer till er klädda som får men i sitt inre är rovlystna vargar. 16  På deras frukt skall ni känna igen dem…
Frukten visar sig förr eller senare och det handlar alltid om makt och pengar. De kan låta ödmjuka men det är bara ”ett sken av gudsfruktan”. De kan vara enkelt klädda och få människor att tro att de lever enkelt – fast de är miljonärer och miljardärer. Andra skryter öppet om sin lyx. Paulus beskriver hur människor ska vara i de yttersta dagarna:

2Tim 3:4  falska, egensinniga och högmodiga. De skall älska njutning i stället för Gud 5  och ha ett sken av gudsfruktan men förneka dess kraft. Håll dig borta från dem! [Håll dig borta från deras konferenser och kampanjer! Du blir besmittad och de kommer alltid att uppmuntra dina köttsliga begär. De ger sken av att vara ”gudfruktiga” men de drivs av sina begär och själviska ambitioner.]

Vad är det för ”kraft” som gudsfruktan ger? Är det inte ”kraft” att befalla i den andliga världen? Andlig krigföring? Göra under och tecken och kraftgärningar? Idag verkar många tro att det är en kraft som man äger och kan använda som man vill. Lägg märke till vad Jesus säger här i Matt 7.
22  Många skall säga till mig på den dagen: Herre, Herre, har vi inte profeterat med hjälp av ditt namn och med hjälp av ditt namn drivit ut onda andar och med hjälp av ditt namn gjort många kraftgärningar? 23  Men då skall jag säga dem sanningen: Jag har aldrig känt er. Gå bort ifrån mig, ni laglösa! 
”Med hjälp av ditt namn”. Laglösa vrider och missbrukar bibelordet för att passa dem själva. Laglösa föraktar Guds bud och Guds gränser. De har jaget i centrum och använder Jesu namn för sina egna syften. Laglösa har ingen relation med Jesus, bara en ”kristen” vokabulär.

Matt 24:2 eftersom laglösheten tilltar – det gäller Ändens tid – kommer kärleken att svalna hos de flesta.
Hur är det möjligt? Jesus säger: …många falska profeter skall träda fram och bedra många.(Matt 24:11). Man lyssnar inte på varningarna: ”Håll er borta ifrån dem! Gå inte dit!”

Gudsfruktan ger kraft att leva ett överlåtet liv i helgelse, att leva och formas i Guds vilja. När vi blir frälsta och tar emot JESUS får vi den helige Ande och vi får be om mer av den helige Ande, som innebär att Jesus blir större i oss som tror och vi blir mindre. (citat av Johannes döparen)

Det talas väldigt mycket idag om Anden och man sätter Anden i centrum. “Andens smörjelse och Andens manifestationer”. Jesus kommer i skymundan, om han ens nämns.
Bibeln lär:
Den helige Ande pekar alltid på JESUS, lär och påminner om vad Jesus har sagt.
Anden överbevisar om synd, leder och drar till Jesus och har Jesus i centrum.
Anden är aldrig bortkopplad från Jesus och Fadern.
Anden leder aldrig utanför Bibeln, Guds ords gränser.
Anden förhärligar Jesus.

Gud är en ([hebr. echad] fullkomlig enhet).
Jesus och Fadern är ett. Jesus och Anden är ett. Fadern och Anden är ett.
Den helige Ande är Guds Ande (står i 26 bibelverser). Anden är Jesu Ande. (Apg 16:7)
Anden är Faderns Ande (Matt 10:20) Anden är sanningens Ande (Joh 14:17) och Jesus är sanningen (Joh 14:6).

Joh 14:13  Och vad ni än ber om i mitt namn, skall jag göra, för att Fadern skall bli förhärligad i Sonen. 14  Om ni ber om något i mitt namn, skall jag göra det. 
Inte ”med hjälp av mitt namn”. Att be ”i Jesu namn” är att be enligt Guds vilja, under Jesu auktoritet och ledarskap. Då blir bönen ”i Ande och sanning”, som Jesus sa.
Joh 4:24  Gud är ande, och de som tillber honom måste tillbe i ande och sanning.” 
I Bibeln lär vi oss förstår vad som är Guds vilja.

Allt som Jesus lär har sin grund i GT.
Jer 29:11  Jag vet vilka tankar jag har för er, säger HERREN, nämligen fridens tankar och inte ofärdens för att ge er en framtid och ett hopp. 12  Ni skall kalla på mig och komma och be till mig, och jag skall höra er. 13  Ni skall söka mig, och ni skall också finna mig om ni söker mig av hela ert hjärta. [Låt Jesus vara Herre och Gud i hela ditt hjärta, på alla områden i livet.]

Till Israels folk i främmande land om de irrar iväg på bort från Guds vilja, finns det alltid en väg tillbaka! Detsamma gäller en kristen som irrar bort från Guds väg.

5Mos 4:29  Men om ni där söker HERREN, din Gud, skall du finna honom, om du söker honom av hela ditt hjärta och av hela din själ. 30  När du är i nöd [tsar – vedermöda (tribulation)] och allt detta händer dig i kommande dagar [ashariyt – de sista dagarna], skall du vända om till HERREN, din Gud, och lyda [shama – lyssna och lyda, höra och göra] hans röst [Guds kallelse, när han kallar..] 31  Ty en barmhärtig Gud är HERREN, din Gud. Han skall inte överge dig eller förgöra dig. Han skall inte glömma det förbund han med ed har ingått med dina fäder. 

Guds förbund med Israel står kvar för Gud har en speciell plan med sitt utvalda folk. Orden här är också profetiska om ändens tid. “När du är i vedermöda… i de sista dagarna, skall du vända om till HERREN, din Gud, höra hans kallelse och lyda hans röst.. Han skall inte glömma det förbund som han slöt med dina fäder (Abrham, Isak, Jakob och de 12 stammarna, Israel).”

Bönesvaret
Ibland är bönesvaret ett under, ett radikalt Guds-ingripande! Ett mirakel.
Ibland är svaret: ”Min nåd är dig nog, ty kraften fullkomnas i svaghet.” (2Kor 12)
Paulus bad – han bultade – för att bli fri från ”törntaggen” – ett fysiskt lidande – antagligen något med hans ögon, hans syn, av det han skriver. En begränsning, ett handikapp.
Svaret var: ”Min [nåd] kraft och godhet är allt du behöver och jag ska hjälpa dig att bära det”.
Gud ville inte hela Paulus och Anden uppenbarade varför: ”Törntaggen” hade ett syfte som var mer värt än fysisk hälsa, nämligen att Paulus blev bevarad i ödmjukhet. Bevarad från högmod, för Gud står emot (arrangerar hinder och strider emot) de högmodiga. Nu gladdes Paulus över sin svaghet. (2Kor 12:20).
Han gjorde tvärtemot vad trosförkunnelsens högmodsläror säger: du ska strida och proklamera… det beror på din tro. Det var inget fel på Paulus tro.

I Jesu efterföljelse och kallelse följer alltid ett mått av lidande. Vi vill så gärna bli fria från ”det där…”! Om bara… men det kanske är just ”det där” som är så värdefullt, för att bevara oss i enkelhet och ödmjukhet.

En Fb-vän uppmärksammade mig på en artikel och och frågade hur jag såg på det.
Artikel: Joel Halldorf: Kristna kan lära sig av hur muslimer ber
Mitt svar: De har varken sanningen eller den helige Ande. Vad kan de lära oss om bön?
Det muslimer kan påminna oss om är att vi aldrig ska skämmas för vår tro(!). De skäms inte för en religion med en ”gud” som varken hör eller kan svara på bön (imamernas egna ord), hur mycket de än ber. Hur ofta de än ber.

Bibelns Gud, den enda sanne Guden, Israels Gud och världens Frälsare, både hör och svarar och hjälper när vi ber och söker och bultar.
Amen

This entry was posted in BIBLE STUDY. Bookmark the permalink.