Förlossningen i Jesus Kristus 1

VIDEO _ HÄR

EF 1:17 Jag ber att vår Herre Jesu Kristi Gud, härlighetens Fader, skall ge er vishetens och uppenbarelsens Ande, så att ni får en rätt kunskap om honom.18 Jag ber att era hjärtan skall upplysas (Ljus) så att ni förstår vilket hopp han har kallat er till och hur rikt på härlighet hans arv är bland de heliga 19 och hur oerhört stor hans makt är i oss som tror, därför att hans väldiga kraft är verksam. 

Anden skall alltså förhärliga Jesus Kristus och därmed får vi del av hans kunskap.

Jes 53:10 Det var HERRENS vilja att slå honom och låta honom lida. När du gör hans liv till ett skuldoffer, får han se avkomlingar och leva länge, och HERRENS vilja skall ha framgång genom honom. 11 Genom den vedermöda hans själ har utstått får han se och bli tillfreds. Genom sin kunskap förklarar min rättfärdige tjänare de många rättfärdiga, och deras skulder är det han som bär. (Förlossningen)

Joh 16:13 Men när han kommer, sanningens Ande, då skall han föra er in i hela sanningen. Ty han skall inte tala av sig själv, utan allt det han hör skall han tala, och han skall förkunna för er vad som kommer att ske. 14 Han skall förhärliga mig, ty av det som är mitt skall han ta och förkunna för er. 

Ordet förlossare är på hebreiska Goel som syftar på att: Någon kommer i skuld och riskerar förlora allt men den närmsta släktingen ges då rätt att köpa tillbaka eller förlossa allting igen.

Det måste uppstå en kris för att det skall krävas en förlossare enligt bibelns förebilder i GT.  Vi kan ta bilden att en skuldindrivare som har rätten på sin sida tränger in på en persons egendom och kräver full rätt till personen och hans egendom. Indrivaren har ett skuldbrev i sin hand en överenskommelse som ger honom rätt att kräva personen som slav och ta över allt han äger.

Detta är ett exempel på den omständighet som kräver att en förlossare (Goel) griper in. Skriften pekar på att ”Den fallna andevärlden” är indrivaren. Jesus Kristus är förlossaren och Gud är den högste domaren som skall se till att allting sker på rätt sätt.

Bibeln tar nu bilden av att synden ger Satan rätt att inför Gud att driva in sin skuld eftersom människan gått utanför de gränser som Gud satt upp för henne. Gud är rättfärdig så människan måste kastas in i en dödsprocess hon skall döden dö. Människan är skild från Gud och befinner sig på andra sidan gränsen där åklagaren och indrivaren (Fallna andevärlden) har laglig rätt att förtrycka och stjäla hennes personlighet och själ.

Anden skall nu komma och hjälpa oss vinna människor tillbaka igen på Guds sida igen. Anden skall hämta sin kunskap från Herren och uppenbara (Ljus) den för oss människor. Jes 53 säger att när vi tar emot den kunskapen så förklaras vi rättfärdiga igen av Gud. Eftersom vi endast kan förklaras rättfärdiga genom tron på Jesus Kristus måste alltså det som Anden hämtar från Jesus Kristus vara en levande kunskap som vi kallat för tro.

Heb 11:1 Tron är en övertygelse (Garanti eller Försäkran en Grund) om det man hoppas, en visshet (Överbevisning) om det man inte ser. 

Människor kan omöjligt se att man är i fångenskap och behöver en förlossare om inte Jesus Kristus genom sin Ande ger oss sin kunskap om att vi behöver en rättfärdighet från Gud som uppenbaras i evangeliet. Hur skall människan kunna väckas över synden (Synd) så att hon ser förlossaren (Dom) och kan gå inom Guds gränser igen. (Rättfärdighet)

Joh 16:8 Och när han kommer, skall han överbevisa världen om synd och rättfärdighet och dom: 9 om synd, ty de tror inte på mig 10 om rättfärdighet, ty jag går till Fadern och ni ser mig inte längre 11 om dom, ty denna världens furste är dömd.12 Jag har ännu mycket att säga er, men ni kan inte bära det nu.13 Men när han kommer, sanningens Ande, då skall han föra er in i hela sanningen. Ty han skall inte tala av sig själv, utan allt det han hör skall han tala, och han skall förkunna för er vad som kommer att ske.14 Han skall förhärliga mig, ty av det som är mitt skall han ta och förkunna för er. 

Anden skall alltså överbevisa världen om Synden att vi behöver en förlossare. Den förlossaren är rättfärdig för fadern skall uppväcka honom och ta emot honom. Samtidigt är förlossaren den som hämnas på sina fiender så allt i världen är under en dom. Den som nu tror och omvänder sig får Anden som skall leda oss innanför gränserna till Gud igen i sanningen (I Kristus)

Rom 5:1 Då vi alltså har förklarats rättfärdiga av tro, har vi frid med Gud genom vår Herre Jesus Kristus. 2 Genom honom har vi också tillträde till den nåd som vi nu står i, och vi jublar i hoppet om Guds härlighet.3 Men inte bara det, vi jublar också mitt i våra lidanden, eftersom vi vet att lidandet ger tålamod 4 tålamodet fasthet och fastheten hopp. 5 Och det hoppet bedrar oss inte, ty Guds kärlek är utgjuten i våra hjärtan genom den helige Ande som han har gett oss. 6 Medan vi ännu var svaga dog Kristus i ogudaktigas ställe, när tiden var inne.7 Knappast vill någon dö för en hederlig människa kanske vågar någon gå i döden för den som är god. Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog i vårt ställe, medan vi ännu var syndare. När vi nu står som rättfärdiga genom hans blod, hur mycket säkrare skall vi då inte genom honom bli frälsta från vredesdomen. 

Vi är alltså i en värld men vi tillhör inte den här världen andligt sett där är vi uttagna från den för hela världen är i den ondes våld och kommer att drabbas av en dom som är Guds vredesdom. Men den som tror på evangeliet om Jesus Kristus är i honom och förklaras frikända från denna dom som kommer vi har frid med Gud. Vi får hjälp av Gud och vi har vår glädje i Gud och vi får mer och mer kunskap om Gud.

Den andra sidan av förlossningen i ordet Goel är att han samtidigt som han är förlossaren även är hämnaren och detta har med vredesdomen att göra som kommer över världen. Den domen har Jesus Kristus burit för oss så vi slipper den Halleluja!

Vi kan se den här bilden i Egypten där lammet köpte och förlossade Israels barn med blodet. Egypten drabbades av vredesdomen från Gud därför att man förtryckte Israels barn. Den vredesdomen drabbade ingen som var bakom blodsbestänkta dörrar mitt i Egyptens land. Detta är naturligtvis bilden av Jesu Kristi offer på Golgata kors där den fulla försoningen eller förlossningen ägde rum.

Anden måste komma till vår hjälp för att överbevisa världen annars kommer vi aldrig att få se sanna omvändelser ske. I går lyssnade vi till en av de mer kända resande i den Apostoliska rörelsen och vi drog samma slutsats.

Det var en väldigt eldig predikan slutsatsen av vad han ville ha fram är att väckelse för dem är.
1/ Guds härlighet och närvaro måste manifesteras
2/ Guds härlighet och närvaro måste upplevas
3/ Vi måste göra någonting och röra oss i en riktning för att detta skall ske
4/ Vittnade om detta skett i hans kyrka upplevelser som förvandlade folk
5/ Människor blev helade och människor blev som druckna av närvaron

Men evangeliets centrum ligger i försoningen och Anden skall komma och bekräfta det evangeliet genom en överbevisning om Synd Rättfärdighet och Dom. Anden skulle komma och föra oss innanför gränserna i sanningen inte i en massa upplevelser i härliga konferenser som mer liknar New Age än Kristendom.

De gnostiska villfarelserna på de första apostlarnas dagar är exakt samma som infiltrerar församlingarna idag det urvattnar evangeliet ersätter det med olika upplevelser istället för sanningen precis det som skedde i Korint. Paulus pekar hela tiden på det urgamla evangeliet om försoningen medan Gnostikerna i Korint pekar på olika upplevelser.

2 Kor 5:18 Allt kommer från Gud, som har försonat oss med sig själv genom Kristus och gett oss försoningens tjänst. 19 Ty Gud var i Kristus och försonade världen med sig själv. Han tillräknade inte människorna deras överträdelser, och han har anförtrott åt oss försoningens ord. 20 Vi är alltså sändebud för Kristus. Det är Gud som förmanar genom oss. Vi ber å Kristi vägnar: låt försona er med Gud. 21 Den som inte visste av synd, honom har Gud i vårt ställe gjort till synd, för att vi i honom skulle stå rättfärdiga inför Gud. 

Människor idag mår dåligt därför att den här världens indrivare har ökat trycket på slavarna och syndarna så människor går sönder. Man får mediciner och olika diagnoser som man hittar på idag som aldrig fanns när jag var liten. Man skyller på olika uppväxtförhållanden och på föräldrar istället för att se på det som orsakar alltsammans nämligen Syndens snara.

Rom 1:28 Och eftersom de inte ansåg det vara något värt att ha kunskap om Gud, utlämnade Gud dem åt ett ovärdigt sinnelag, så att de gjorde sådant som är mot naturen. 29 De har blivit uppfyllda av allt slags orättfärdighet, ondska, girighet och elakhet, de är fulla av avund, mordlust, stridslystnad, svek och illvilja. 30 De skvallrar och förtalar, de hatar Gud och brukar våld. De skrävlar och skryter och tänker ut allt ont. De lyder inte sina föräldrar, 31 är oförståndiga och trolösa, kärlekslösa och hjärtlösa. 

Den som blir uppfylld av Gud han talar och handlar efter Evangeliet och detta är hans skatt och hans värde. Men den som inte tycker att Evangeliet är något värt han kommer att drivas och fyllas med en drivkraft att göra ont som överstiger till och med det naturliga det blir alltså ett tvång.

2 Tim 2:25 Han skall i ödmjukhet tillrättavisa sina motståndare. Kanske ger Gud dem omvändelse, så att de kommer till insikt om sanningen 26 och nyktrar till och slipper loss ur djävulens snara, där de hålls fångna, så att de gör hans vilja. 

Någonting som en Guds tjänare aldrig någonsin får göra om man skall kunna hjälpa en person ut ur Satans snara är att hålla med om hans tankesätt för då hjälper man till att binda honom ännu hårdare. Kolla vad det står i versen innan …..

2 Tim 2:23 Avvisa dumma och meningslösa dispyter. Du vet att de föder strider…..
Motståndarna skall alltså tillrättavisas och sanningen skall framhävas och bara Anden har förmågan att kunna bryta ner Tankebyggnaderna och avslöja synden och skänka en frälsande tro.

Det är uppenbart att Satan har blivit gud över människan i hennes fallna tillstånd, synden har blivit hans herre, världen hans fängelse och plågare, och döden hans outhärdliga bojor som håller honom stadigt fast i fruktan.

Evangeliets sanning handlar om att mänskligheten behöver återlösas från sitt fallna tillstånd där människan fångats och där Satan är som en blodigel som suger ut allt liv i henne. Gud betalade den ultimata försoningen för sitt folk. Men innan han återköpte mänskligheten började han presentera detta i olika förebilder.

Bibeln säger att Guds Rättfärdighet kräver dom över människans synd. Men tydligen så drabbas hela jorden av denna synd människan har alla naturlagar kommer att förändras innan den slutliga hela fulla förlossningen sker. (Lk 21:25-28)(Jes 24:1-6)(Upp 1:1)

För att visa sin försoning i Jesus Kristus så var Gud först tvungen att välja och kalla en man vid namn Abraham för att resa till ett land som han skulle lova sina avkomlingar. Ur Abraham skulle en stor nation komma. Denna nation skulle så småningom bli förslavad. Det skulle vara i denna fångenskap som Gud faktiskt skulle göra anspråk på och vinna denna nation åt sig själv. Han skulle ha ett folk som skulle bli hans ägodel, i vilket han kunde föra fram den faktiska betalningen för att köpa tillbaka mänskligheten.

I detta betryck så ville Gud visa Abrahams ättlingar att de behövde bli återlösta. De var slavar under en slavdrivare som hatade dem och de såg hopplöst på framtiden. Det såg ut som om de skulle dö i ett främmande land där de sågs som utlänningar och främlingar. Men Gud hade utvalt dem att vara hans folk och han kan naturligtvis aldrig misslyckas med sin plan. Det är viktigt att vi förstår de steg han tog för att få dem frigivna.

1/ Han gjorde anspråk på dem att de är hans egendom
2/ Gud drog alltså upp en gräns för Farao att beträda han kunde aldrig äga dem
3/ Gud har genom sitt förbund med Abraham Isak och Jakob bundit sig vid dem
4/ Gud säger att detta folk är genom detta förbund hans arvedel
5/ Det är härifrån allting som kallas förlossning härstammar från förbundet
6/ Ingen annan än Gud som sätter upp försoningens pris

Exemplet med Israel uppenbarar för oss att förlossningen och försoningen måste komma utifrån dem som hålls fångna av Satan (Farao) De som är fångade under Satan har ingen möjlighet att förlösa sig själva från Syndens makt. (Alla har syndat Rom 3:23)

Ordet för förlossare är samtidigt ordet för hämnare och den vredesdomen drabbade Jesus Kristus i vårt ställe. När nu hans folk skall gå in i den hela fulla förlossningen kommer samma mönster att upprepas Guds rättfärdighet kräver en dom en gränsdragning mellan sitt folk och hans fiender.

Guds folk lydde nu hans instruktioner och nu ser vi Guds lamm som måste användas av Israels folk i deras befrielse. Lammets blod identifierade och skilde Israels barn från vredesdomen dess blod pekade på betalningen för synden att någon dött istället. Man skulle nu äta av lammet som är en hebreisk bild på att inspireras av lammet. Johannes Döparen pekade på Guds Lamm som tog bort världens synder. Jesus själv sa: Ni måste äta människosonens kött och dricka hans blod! Detta är en bild av Guds betalning för synden och vredesdomen föll över honom som du skulle ha fått.

Hans blod upprättade ett nytt (Kainos) förbund och vi skulle äta hans bröd vilket symboliserar skriften uppenbarad genom Anden. Om vi tog emot den sanna maten så skulle vi få andligt liv sa Jesus (Joh 6:53 – 54) Att få andligt liv är att gå ifrån domen i Eden som är död till en rättfärdighetsdom som innebär liv.

Det kom alltså en Katastrof från Gud över Egypten när Israels barn förlossades ut ur Egypten. Det kommer en slutlig Katastrof från Gud över Världen när Guds församlings fulla förlossning kommer från den här Världen. Ingenting annat är de som förblir i Kristus ända till slutet kommer att kunna överleva den katastrof som kommer.

2 Mos 12:21 Mose kallade till sig alla de äldste i Israel och sade till dem: “Gå och hämta ett lamm för varje hushåll och slakta påskalammet! 22 Tag en knippa isop och doppa den i blodet som är i skålen och stryk blodet på det övre dörrträet och de båda dörrposterna. Ingen av er får gå ut genom dörren till sitt hus före morgonen23 Ty HERREN skall gå fram för att slå Egypten. Men när han ser blodet på det övre dörrträet och på de båda dörrposterna skall han gå förbi dörren och inte tillåta fördärvaren att komma in i era hem och slå er. 24 Detta skall ni hålla. Det skall vara en stadga för dig och dina barn för evigt.

This entry was posted in Different Stuff. Bookmark the permalink.