Människans ande

VIDEO _ HÄR

Människans ande är en plats som Gud bestämt är hans för där och endast där kan människan bli född från ovan och uppleva och kunna gå in i Guds Rike. Endast på denna väg kan människan och Gud vandra i gemenskap och uppleva ett liv tillsammans genom medlaren Jesus Kristus. För att detta ska hända är det viktigt att förstå vikten av din mänskliga ande enligt Bibeln.

Bibeln nämner den mänskliga anden många gånger. Från allra första början avslöjar Bibeln att Gud skapade människor med tre delar, inklusive en ande.

1Mos 2:7 Och HERREN Gud formade människan av stoft från jorden och blåste in livsande (Heb: Neshama) i hennes näsa. Så blev människan en levande själ. (Heb: Nephesh)

Detta pekar naturligtvis på människans själ, som består av sinne, känsla och vilja.
Att Gud skapade oss med en vilja innebär faktiskt att vi är skapade att välja och det är intressant för äkta kärlek visar sig alltid i prövningen säger Guds ord.

På hebreiska, originalspråket i Gamla testamentet, är ordet som översatts med andedräkt Neshamah. Samma hebreiska ord översätts som ande i Ordspråksboken 20:27, som säger: Anden i människan är en HERRENS lykta, den utforskar varje rum i hennes inre.

Eftersom all uppenbarelse är ljus (Ef 5:14) och detta ljus lyser upp mörkret i våra själar är detta Guds väg till omvändelse frälsning och befrielse av våra dyrbara själar. Endast denna väg har Gud valt att frälsa människan på genom att vi måste födas från ovan och börja inspireras av Anden i vår ande.

Vår ande skapades av Gud så att vi kan ta emot honom som Herre och ha gemenskap med honom i Guds Rike som är mitt i oss. Det är endast genom att acceptera Jesus Kristus och förstå försoningens budskap som vi kan nå befrielse från mörkrets välde. Har vi förstått evangeliet? Vi måste älska ljuset och vandra i det mer än att fortsätta vandra i mörkret.

Vår kropp är bara en slav och dess fötter vandrar på den väg som vår själ bestämmer. Den som regerar över vår själ styr våra kroppars fötter (Vandring) antingen Ljuset eller Mörkret.

Joh 16:13 Men när han kommer, sanningens Ande, då skall han föra er in i hela sanningen. Ty han skall inte tala av sig själv, utan allt det han hör skall han tala, och han skall förkunna för er vad som kommer att ske.

Anden skall alltså bo i vår ande och regera över vår själ och därigenom vandrar våra kroppars fötter mer och mer in i sanningen i Gud. Det är därför Jesus säger:
Luk 11:33 Ingen tänder ett ljus och ställer det på en undangömd plats eller under skäppan, utan man sätter det på ljushållaren, så att de som kommer in ser skenet. 34 Ditt öga är kroppens lykta. När ditt öga är friskt får också hela din kropp ljus, men när det är sjukt ligger också din kropp i mörker. 35 Se därför till att ljuset i dig inte är mörker. 36 Om hela din kropp har ljus och ingen del ligger i mörker, då får den ljus helt och hållet, som när ljuset från en lampa lyser på dig med sitt klara sken.

En blind person kan inte se ljuset eller uppleva ljuset som manifesteras ifrån Anden in igenom människans ande för att förvandla människans själ (Öga) Den förmågan säger Jesus är kroppens lykta så att du kan vandra i det ljuset med din kropps fötter. Den som är Herre över din själ bestämmer alltså vart din kropps fötter vandrar.
Den som är blind vet inte vart han går
Den som har fått öppnade ögon han vet vart han går

Joh 3:16 Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på (Gk: Eis) honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv.17 Inte sände Gud sin Son till världen för att döma världen utan för att världen skulle bli frälst genom honom. 18 Den som tror på (Gk: Eis) honom blir inte dömd, men den som inte tror är redan dömd, eftersom han inte tror på Guds enfödde Sons namn.19 Och detta är domen: ljuset kom till världen och människorna älskade mörkret och inte ljuset, eftersom deras gärningar var onda. 20 Ty var och en som gör det onda hatar ljuset och kommer inte till ljuset, för att hans gärningar inte skall avslöjas. 21 Men den som lyder sanningen kommer till ljuset, för att det skall bli uppenbart att hans gärningar är gjorda i Gud.”

Vår själ är förlorad om vi inte vänder om och tror för den är på väg bort från Gud. (Joh 3:18) Den själ som är på väg bort från Gud vill vinna världen och detta är ont (Joh 3:16) Men den själ som tror evangeliet och vänder sig till Gud han är på väg in i Gud (Eis) Den vandringen på den vägen kan endast ske genom att vi bär hans kors förnekar Jagets kraft och följer honom.

Vår mänskliga ande är så viktig för Gud eftersom Gud vill fylla oss med sig själv. Han vill att vi ska ta emot honom, och vår ande är den unika mottagaren. Vårt kristna liv börjar med att vår mänskliga ande får del av Guds Ande.

Joh 3:6 Det som är fött av köttet är kött, och det som är fött av Anden är ande.

Den första Anden som nämns här är den gudomliga Anden, Guds Helige Ande, och den andra anden är den mänskliga anden, människans återskapade ande. Förnyelse åstadkoms i den mänskliga anden av Guds Helige Ande med Guds liv, det oskapade eviga livet. Att bli född från ovan är alltså att ha det Gudomliga, eviga livet (utöver det mänskliga, naturliga livet) som den nya källan och det nya elementet i en ny skapelse

I samma ögonblick som vi tror på Jesus kommer hans Ande in i vår ande. När vi återskapas, är vi födda av Gud; vi tar emot hans gudomliga, eviga liv i vår ande; och vi blir hans barn. Herren är kärlek, ljus, frid, vila, tröst, styrka, vår Herde, vår tillflykt och så mycket mer. Och eftersom han nu lever i vår ande, kan vi uppleva och njuta av allt han är för oss just nu, inte bara någon gång i framtiden. Han vittnar nu i din ande att du är frikänd och rättfärdig inför honom.

Djävulens plan är att försöka stänga vägen för hur Gud vill påverka oss från anden till själen så att vi förlorar förmågan att kunna ta emot Andens inspiration. Detta går inte på en dag utan Satan arbetar listigt och med en plan för att förblinda våra ögon.

Paulus tjänst är intressant att titta på för han skulle öppna människors ögon så att de skulle se vilket innebär Guds väg för människans omvändelse och upprättelse och frälsning.

Apg 26:16  Men stig upp och stå på fötterna! Ty jag har visat mig för dig för att utse dig till tjänare och vittne, både till vad du har sett och till det jag kommer att visa dig, 17 när jag räddar dig undan ditt eget folk och undan hedningarna. Till dem sänder jag dig, 18  för att du skall öppna deras ögon, så att de vänder sig från mörker till ljus, från Satans makt till Gud. Så skall ni genom tron på mig få syndernas förlåtelse och arvslott bland dem som är helgade. 19 Därför, konung Agrippa, blev jag inte olydig mot den himmelska synen, 20 utan jag har predikat först i Damaskus och i Jerusalem och hela Judeen och sedan ute bland hedningarna, att de skall ångra sig och omvända sig till Gud och göra sådana gärningar som hör till omvändelsen. 

1/ Uppenbarelse om Sanningen genom överbevisning
2/ Ånger och omvändelse i sinnet (Själen)
3/ Vandring och handling med kroppens fötter (När Själen omvänt sig)

Naturligtvis är detta den smala vägen som Gud från början har bestämt människan att vandra på det är så här Gud vill leda människans vandring,

Mvh Janne Ohlin – Göteborg

This entry was posted in BIBLE STUDY. Bookmark the permalink.