Vi var som bortsprungna får

VIDEO – HÄR

Joh 10:16 Jag har också andra får, som inte hör till den här fållan. Dem måste jag också leda, och de kommer att lyssna till min röst. Så skall det bli en hjord och en herde.
Vi tänker på Israel idag på årsdagen av den mest fruktansvärda massakern i Israels historia sedan 1948. Vi ber för Israel om den bästa gåvan de kan få uppleva mitt i all deras sorg att få ögonen öppnade och se Jesus Kristus som deras Messias.

Joh 10:24 Då samlades judarna omkring honom och frågade: “Hur länge vill du hålla oss i ovisshet? Om du är Messias, så säg det öppet till oss!”

Luk 13:34 Jerusalem, Jerusalem, du som dödar profeterna och stenar dem som är sända till dig! Hur ofta hade jag inte velat samla dina barn så som hönan samlar sina kycklingar under vingarna, men ni ville inte. 35 Se, ert hus lämnas nu åt er själva. Jag säger er: Ni kommer att se mig först när ni säger: Välsignad är han som kommer i Herrens namn.”

Sef 3:17 HERREN, din Gud, bor i dig, en hjälte som frälsar. Han gläder sig över dig med lust, han tiger stilla i sin kärlek, han fröjdas över dig med jubel.” 18 Jag skall samla dem som sörjer för högtidernas skull, dem som varit skilda från dig och nu bär föraktets börda. 19 Se, jag skall på den tiden ta itu med alla som plågat dig. Jag skall frälsa de haltande och samla de fördrivna. Jag skall låta dem bli till lovsång och berömmelse på hela jorden, där de var så hånade.

Ef 2:1 Också er har Gud gjort levande, ni som var döda genom era överträdelser och synder. 2 Tidigare levde ni i dem på den här världens vis och följde härskaren över luftens välde, den ande som nu är verksam i olydnadens söner. 3 Bland dem var vi alla en gång, när vi följde våra syndiga begär och gjorde vad köttet och sinnet ville. Av naturen var vi vredens barn, vi liksom de andra. 4 Men Gud som är rik på barmhärtighet har älskat oss med så stor kärlek, 5 också när vi ännu var döda genom våra överträdelser, att han har gjort oss levande tillsammans med Kristus. Av nåd är ni frälsta. 

Genom ett annat evangelium hade Galaterna nu fallit ur nåden. Paulus säger alltså att Satan kan bedra oss kristna så vi åter påverkas av denna andemakt (Mörkret) som förblindar våra ögon (Sinnet) Laodicea var en förblindad församling som jagade ett yttre värde ett yttre sken av berömmelse istället för det som Gud skänker.

Laodicea betyder: Vad folket tycker!
Gud talar till dem: Vad han tycker!

Upp 3:17 Du säger: Jag är rik, jag har vunnit rikedom och behöver ingenting, och du vet inte att just du är eländig, beklagansvärd, fattig, blind och naken. 18 Jag råder dig att av mig köpa guld som är renat i eld, så att du blir rik, och vita kläder att skyla dig med, så att din skamliga nakenhet inte syns, och salva att smörja dina ögon med, så att du kan se. 19 Alla som jag älskar tillrättavisar och tuktar jag. Var därför ivrig och omvänd dig. 

Mat 6:19 Samla inte skatter (Värde som vi kan berömma oss av) på jorden (Det själiska – Det vi kan se) där rost och mal förstör och där tjuvar bryter sig in och stjäl. 20 Samla er skatter (Värde som vi kan berömma oss av) i himlen (Det andliga – Det osynliga) där varken rost eller mal förstör och där inga tjuvar bryter sig in och stjäl. 21 Ty där din skatt (Värde som vi kan berömma oss av) är, där kommer också ditt hjärta att vara.

Vårt hjärta är alltid i bibeln en bild på vår personlighet så vi kan säga att hjärta och själ är ganska synonyma bilder. Det är i vår själ som vår personlighet sitter som bestämmer hur vår kropp vandrar alltså själen bestämmer över fötterna och vår väg och gärningar.
Själens förmågor är följande:
1/ Tanke och Förstånd  
2/ Känslor
3/ Viljan

Det är alltså hur vi ser på (Öga) saker och ting som bestämmer hur vi värderar saker. Vårt sinne är alltså själens förmåga eller vårt hjärtas öga och det bestämmer åt vilket håll våra fötter leder oss.
Antingen ser vi och längtar efter ett värde som vi kan berömma oss av (To Shine)
Eller så ser vi Jesus Kristus och då berömmer vi oss av honom (To Shine)

Kan du se att det finns ett mörker här som uppträder som ljus? Mörker i bibeln är Synden själv men samtidigt syndens konsekvens. Bibeln säger att de fallna andemakterna råder i mörkret (Ef 6:12) Bibeln säger även att vi skall avslöja mörkret (Ef 5)

Andlig blindhet innebär alltså att vi vandrar på fel väg och jagar något yttre (Ogräs) som vi kan berömma oss av. (To Shine) Öppnade ögon innebär att jag förstår det som har ett äkta värde och berömmer mig endast av Jesus Kristus. (To Shine)(Vete)

Mat 6:22 Ögat är kroppens ljus. Om ditt öga är friskt, får hela din kropp ljus23 Men är ditt öga sjukt, ligger hela din kropp i mörker. Om nu ljuset i dig är mörker, hur djupt är då inte mörkret! 24 Ingen kan tjäna två herrar. (Matt 7) Antingen kommer han då att hata den ene och älska den andre eller kommer han att hålla sig till den ene och se ner på den andre. Ni kan inte tjäna både Gud (Ljuset) och mammon. (Mörkret)

Om vi ser och värderar ljuset som strålar fram ur Jesu Kristi ansikte som en skatt så vandrar våra fötter mot det ljuset. Vi kommer då att berömma oss av (To Shine) honom som har gett oss öppnade ögon. Vad berömmer sig de laglösa av i Matt 7? De tror sig ha ljus men de vandrar i djupt mörker och berömmer sig av skatter på jorden (Matt 6:19)

Vad Jesus säger är att bara den som vandrar korsets väg kommer att genom olika prövningar få sina ögon öppnade så att han kan övervinna och avslöja mörkret i hjärtat. Vi måste ödmjukt vandra inför Herren och be honom om hjälp med våra hjärtans ögon.

Heb 4:10 Den som har kommit in i hans vila får vila sig från sina gärningar, liksom Gud vilade från sina. 11 Låt oss därför ivrigt sträva efter att komma in i den vilan, så att ingen kommer på fall som de och blir ett exempel på olydnad. 12 Ty Guds ord är levande och verksamt. Det är skarpare än något tveeggat svärd och tränger igenom, så att det skiljer själ och ande, led och märg, och det är en domare över hjärtats uppsåt och tankar. 13 Inget skapat är dolt för honom, utan allt ligger naket och uppenbart för hans ögon. Och inför honom måste vi stå till svars. 

Ljuset upplyser alltså våra hjärtas ögon så att vi kan förstå motivet bakom vad som driver vår själ om det är mörker eller ljus. Det starkaste draget hos mörkret är högmod och förakt för att det gäller ju nu att hålla uppe det falska skenet (Prestigen) som vi försöker att bygga hus med.

2 Kor 10:3 Ty även om vi lever här i världen, strider vi inte på världens sätt. De vapen vi strider med är inte svaga utan har makt inför Gud att bryta ner fästen. Ja, vi bryter ner tankebyggnader 5 och allt högt som reser sig upp mot kunskapen om Gud. Och vi gör varje tanke till en lydig fånge hos Kristus 

Återigen det är inte en andlig strid där vi jagar demoner med en falsk auktoritet utan att öppna sinnen eller ögon som hindrar oss och se det ljuset som strålar fram ur Jesu Kristi ansikte. Vi är skapade att dras till det skenet inte till det yttre skenet som finns i världen.

Vad Paulus alltså beskriver är saker som finns i vårt hjärta som är synonymt med vår själ. Den andliga striden handlar alltså om att rasera saker som fångat vår själ från att dras till Herren.

1/ Förstånd eller Sinne (Öga)
2/ Vilja
3/ Känslor

Själavård handlar alltså hela tiden om att vända om att få förnyelse i vårt sinne så vi dras till Herren och inte världen eller människor. (Det är vad bibeln kallar helande i fösta hand)

1Pet 1:6 Gläd er därför, om ni nu en kort tid måste utstå prövningar av olika slag. 7 Äktheten i er tro är långt värdefullare än guld som är förgängligt, fastän det håller provet i eld, och den tron skall visa sig bli till lov, pris och ära, när Jesus Kristus uppenbarar sig. 8 Honom älskar ni utan att ha sett honom, och fastän ni ännu inte ser honom, tror ni på honom och jublar över honom i obeskrivlig, himmelsk glädje 9 då ni nu är på väg att vinna målet för er tro, era själars frälsning.

1 Pet 2:24 Och våra synder bar han i sin kropp upp på korsets trä, för att vi skulle dö bort från synderna och leva för rättfärdigheten. Och genom hans sår har ni blivit botade. 25 Ni var som vilsegångna får (Bortifrån) men nu har ni vänt om till era själars herde och vårdare. 

Janne Ohlin – Göteborg

This entry was posted in Different Stuff. Bookmark the permalink.