Bekänna förbundets Herre

VIDEO – HÄR

Rom 10:9 Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren (JHWH) och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst. 10 Ty med hjärtat tror man och blir rättfärdig, med munnen bekänner man och blir frälst. (Pågående form)11 Skriften säger: Ingen som tror på honom skall stå där med skam.12 Det är ingen skillnad mellan jude och grek. Alla har en och samme Herre (JHWH) och han ger sina rikedomar (Andlig skatt och värde) åt alla som åkallar honom.13 Ty var och en som åkallar Herrens namn skall bli frälst. 

Vi vet av övriga skrifter att bara säga ”Jesus” eller kalla honom ”Herre” inte frälser det måste gå djupare än så det måste var en överbevisning av Anden i hjärtat. Om man tar och slår upp ordet ”bekänna” i strongs lexikon så har det även med förbundet att göra.

Det vi alltså bekänner är starkt knutet till förbundet med Abraham Isak och Jakob. Bibelns profetior pekar på att Messias skall uppfylla förbundet med folket. Jesus Kristus tog inte bort det gamla förbundet utan han uppfyllde det helt själv. Abraham får alltså själv skåda detta genom trons ögon när Herren själv gick fram mellan styckena som en medlare mellan Gud och människan.

1Mos 15:17 När solen hade gått ner och det blivit alldeles mörkt, syntes en rykande ugn med en brinnande fackla, som for fram mellan köttstyckena.18 På den dagen slöt HERREN ett förbund med Abram och sade: “Åt dina efterkommande skall jag ge detta land, från Egyptens flod ända till den stora floden, floden Eufrat: 

Det förbundet uppfyller alltså den Judiske Messias helt och hållet själv! Abraham kunde bara tro på att Herren skulle uppfylla sina löften till folket.

Jesus Kristus ropade att friköpandet var uppfyllt när han dog på Golgata Kors. Han uppstod sedan och satte sig på faderns högra sida. Han tog emot Anden som han tömde ut över Sion glöm inte att Jesus Kristus nu är mitt i detta utgjutande i deras hjärtan. Så säger Petrus att detta löfte om förbundets fullhet gäller alla människor alltså både Jude och Grek.

Apg 2:37 När de hörde detta, högg det till i hjärtat på dem, och de frågade Petrus och de andra apostlarna: “Bröder, vad skall vi göra?” 38 Petrus svarade dem: “Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn, så att era synder blir förlåtna. Då skall ni få den helige Ande som gåva. 39 Ty er gäller löftet och era barn och alla dem som är långt borta, så många som Herren vår Gud kallar.” 

Alla Judar visste att de skulle sprida detta ljus till hedningarna med de förstod inte att det var genom Jesus Kristus och Evangeliet det skulle ske.

Jes 49:5 Och nu säger HERREN han som från moderlivet danade mig till sin tjänare, för att föra Jakob tillbaka till honom, så att Israel samlas hos honom ty jag är ärad i HERRENS ögon, och min Gud är min starkhet 6 han säger: Det är för lite för dig, då du är min tjänare, att endast upprätta Jakobs stammar och föra tillbaka de bevarade av Israel. Jag skall sätta dig till ett ljus för hednafolken, för att du skall bli min frälsning intill jordens yttersta gräns. 7 Så säger HERREN, Israels återlösare (Goel) hans Helige, till honom som är föraktad av var själ, till honom som är avskydd av folken, till honom som är härskares tjänare: Kungar skall se det och stå upp, furstar skall se det och tillbedja för HERRENS skull, han som är trofast, för Israels Heliges skull, han som har utvalt dig. 8 Så säger HERREN: Jag bönhör dig i nådens tid, jag hjälper dig på frälsningens dag. Jag skall bevara dig och göra dig till ett förbund för folket, för att upprätta landet och utskifta de förödda arvslotterna 

Vi vet av Evangeliet att detta är Jesus Kristus
Luk 2:25 På den tiden fanns i Jerusalem en man som hette Simeon. Han var rättfärdig och gudfruktig och väntade på Israels tröst, och den helige Ande var över honom. 26 Och av den helige Ande hade han fått den uppenbarelsen att han inte skulle se döden, förrän han hade sett Herrens Smorde. 27 Ledd av Anden kom han till templet, och när föräldrarna bar in barnet Jesus för att göra med honom som det var sed enligt lagen 28 tog han honom i sina armar och prisade Gud och sade: 29 “Herre, nu låter du din tjänare sluta sina dagar i frid, så som du har lovat. 30 Ty mina ögon har sett din frälsning, (Yeshua) 31 som du har berett att skådas av alla folk, 32 ett ljus som skall uppenbaras för hedningarna och en härlighet för ditt folk Israel.” 

På hebreiska så ser vi alltså ”Yeshua Hamashiach” vi läste att Gud har skatter och rikedomar att ge alla som åkallar honom. Åt Abraham sa Herren att han själv är denna överflödande skatt av säkerhet och beskydd och otroligt värdefull (1 Mos 15:1) Åt Jeremia sa Herren åkalla mig skall jag visa dig ofattbart stora saker som du inte känner till (Jer 33:3)

Bibeln beskriver oss människor som kärl skapade av lera genom Guds hand (Job 33:6) Om vi nu är lerkärl allihop varför skapades vi egentligen. Vad är meningen med vårt liv här på jorden bara Guds ord kan ge oss svaret på den frågan.

Vi skapades av Herren som lerkärl till Herren för att han som är den överflödande skatten skall bo i oss genom Tron på honom. Detta har varit Gud stora plan från begynnelsen med denna skapelse. Dem som han bor i kallas för barmhärtighetens kärl.

Rom 9:22 Men om nu Gud, fastän han ville visa sin vrede och göra sin makt känd, ändå med stort tålamod hade haft fördrag med vredens kärl, som var färdiga att förstöras, vad har du då att säga? 23 Och om han gjorde detta för att göra sin härlighets rikedom känd på barmhärtighetens kärl, som han i förväg har berett (GK: Före formats och gjorts passande) för härligheten?  24 Det är ju oss han har kallat, och det inte endast från judarna utan också från hednafolken. 

Det är alltså detta han beskriver i Kap 8 vår väg genom alla smala passage är redan innan begränsade för att forma oss (Pro-Oritzo) för det goda. Nämligen att den överflödande härligheten och skatten från Gud Jesus Kristus skall ta sin boning i oss som är formade och gjorts passande för den härligheten. = Bräckliga Lerkärl (2 Kor 4)

Janne Ohlin – Göteborg

This entry was posted in BIBLE STUDY. Bookmark the permalink.